Duurzaamheid en Natuur
Kickoff wondere wereld van slimme mobiliteit
Rubrieken: Duurzaamheid en Natuur, Verkeer en Mobiliteit, Werk en Ondernemen
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Provincie Noord-Holland
Intelligente verkeerslichtinstallaties, matrixsignaalgevers en lusdetectoren. Voor 14 werkzoekenden zijn deze termen vanaf nu dagelijkse kost. Zij startten begin april met een gratis opleidings- en ervaringstraject op het gebied van smart mobility.
Het traject is een samenwerking tussen de provincies Noord-Holland en Overijssel en het UWV. De deelnemers worden 6 maanden lang, 4 dagen per week opgeleid in de wondere wereld van slimme, veilige en duurzame mobiliteit. De eerste maanden krijgen ze een basiscursus verkeerskunde en maken ze kennis met onder meer verkeers- en mobiliteitsmanagement, Mobility as a Service en digitalisering van mobiliteitsdata. Daarnaast leren ze praktische vaardigheden als projectmanagement, advisering en contractbeheersing. Vervolgens doen de deelnemers in de zomer ervaring op in het werkveld bij bedrijven als Arcadis, Goudappel of Royal HaskoningDHV.
Vers mobiliteitsbloed
In Noord-Holland is veel behoefde aan vers mobiliteitsbloed, zo vertelde gedeputeerde Jeroen Olthof tijdens de kick-off in het provinciehuis. “De wereld zit op goede mensen te wachten. En er is veel werk te doen. Noord-Holland heeft een enorme duurzaamheidsopgave, maar we willen de provincie ook bereikbaar houden. En dan bedoel ik niet alleen meer asfalt. Zo vervangen we in de Gooi en Vechtstreek alle op fossiele brandstoffen aangedreven bussen door elektrische bussen. Voor al deze uitdagingen hebben we niet alleen inhoudelijke kennis nodig, maar ook mensen die de Noord-Hollanders meenemen in deze cultuurverandering. De wereld van mobiliteit heeft veel te bieden. Als ik in mijn glazen bol kijk, dan ziet het werkveld er over 20 jaar héél anders uit. Ik ben dus blij dat jullie aan boord zijn!"
Interessante vraagstukken
Er waren 35 aanmeldingen voor dit opleidingstraject. De 14 gelukkigen werden geselecteerd op basis van motivatie, competenties, opleidingsniveau en een opdracht. Het resultaat: een gevarieerde groep tot op het bot gemotiveerde zij-instromers. Uit alle windstreken, van alle leeftijden en met verschillende achtergronden, maar allemaal met een bovengemiddelde belangstelling voor verkeer en vervoer. “Als Amsterdammer heb ik dagelijks met mobiliteit te maken,” aldus Koen Bergsma (50). Hij heeft een salesachtergrond en werkte voorheen bij een groot postbedrijf. “De verkeersstromen in de stad zijn gewoon niet goed op elkaar afgestemd. Ik woon in een nieuwbouwwijk en zie dat bouwvoertuigen elke dag allemaal tegelijk wegrijden. Vervolgens staan er 80 vrachtwagens achter elkaar in de file. Als ze 10 minuten na elkaar vertrekken, dan is dat volgens mij veel beter voor de doorstroming. Ik vind dat hele interessante vraagstukken.”
Toekomst
De 48-jarige Claudia van der Werff uit Heemskerk werkte 25 jaar in de reisbranche en werd door het UWV geattendeerd op deze mobiliteitsopleiding: “Toen ik de folder las, dacht ik eerst: ‘als het maar niet heel wiskundig is met allemaal ingewikkelde berekeningen’. Gelukkig kun je ook zonder technische achtergrond van toegevoegde waarde zijn. Bovendien ben ik geïnteresseerd in duurzaamheid en nieuwe technieken, die combinatie sprak mij enorm aan. Dat ik op deze manier straks een bijdrage lever aan de toekomst van de volgende generaties, is helemaal mooi.”
Foto: Mobiliteitsstudenten in gesprek met oud-deelnemers.
Ook voor Beverwijker Daniel Khoram, met zijn 36 jaar de Benjamin van de studiegroep, speelde duurzaamheid een belangrijke rol in zijn keuze voor deze opleiding. “Slimme mobiliteit heeft de toekomst. Ik was laatst bij de Intertraffic-beurs in Amsterdam. Zelfrijdende auto’s, drones…ik was erg onder de indruk. Ik voel me thuis in deze branche: ik ga hier mijn hele leven met plezier werken.”
Geniet van deze kans
Hun kansen op de arbeidsmarkt zijn relatief groot, zo bleek tijdens de kick-off. Slimme mobiliteit is een kansrijke sector met veel werk en doorgroeimogelijkheden. Tijdens een kennismakingssessie vertelden oud-deelnemers bovendien dat veel studenten uit eerdere lichtingen snel een baan in de mobiliteitswereld vonden. Hun advies? Geniet van deze kans, slurp zoveel mogelijk kennis op en vertrouw op jouw eigen kwaliteiten. Wat je achtergrond of leeftijd ook is. Zo kreeg Gerjan na de opleiding op zijn 64e nog een vaste aanstelling: “Je denkt dat je een gebrek aan kennis hebt en krijgt tijdens de opleiding veel voor de kiezen, maar vertrouw op de kennis die jij gedurende je loopbaan hebt opgedaan. Maak je geen zorgen, er zijn organisaties op zoek naar jou.”
Door het aanbieden van een leer- en ervaringstraject bevordert de provincie Noord-Holland de werkgelegenheid. Daardoor ontstaan nieuwe kansen op de arbeidsmarkt en wordt voorzien in de vraag naar extra medewerkers. Meer weten? Kijk op Smart mobility of volg de LinkedIn-pagina van Smart Mobility in Noord-Holland.
Foto: Verkeerskundige termen raden tijdens een spelletje Hints.