lezing vliegvelden Noord-Holland in de Tweede Wereldoorlog
-
Locatie: Museum Cobra
In Noord-Holland waren voor de Tweede Wereldoorlog meerdere Nederlandse vliegvelden aanwezig. Tijdens de Duitse bezetting werden deze vliegvelden door de Luftwaffe gebruikt. Vanaf Schiphol opereerden Duitse jagers en bommenwerpers en vanaf Bergen voornamelijk nachtjagers. De vliegvelden De Kooy en Texel hadden een kleinere rol. Watervliegtuigbasis Schellingwoude zou voornamelijk ingezet worden voor het oppikken van drenkelingen op zee.
Als afleidingsdoel waren ook schijnvliegvelden aangelegd. Dat kon grootschalige luchtaanvallen in het later deel van de oorlog niet verhinderen. Tenslotte zouden twee voormalige vliegvelden gebruikt worden als afwerplocatie van de voedseldroppingen in 1945.
Tijdens de lezing komen de bijzonderheden van deze vliegvelden aan de orde, geïllustreerd met veel bijzonder en niet eerder gepubliceerd beeldmateriaal.
(Hans Nauta (1967) doet al meer dan 35 jaar gedetailleerd onderzoek in binnen- en buitenlandse archieven naar alle aspecten van de luchtoorlog boven Noord-Holland)
De lezing begint om 14.00 uur en wordt gehouden in de
Voordrachtzaal van Museum Cobra, waar ook de tentoonstelling 'Amstelveen
80 jaar bevrijd' te bezichtigen is.
De lezing en de tentoonstelling zijn vanaf 14.00 uur gratis toegankelijk.