Gemeenteraadsverkiezing 2022
Michel Becker: Actief voor Amstelveen wil dat Amstelveners voorrang krijgen op de woningmarkt, anders jagen we een hele generatie de stad uit!
Rubrieken: Gemeenteraadsverkiezing 2022, Wat beloven politieke partijen?
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: ActiefvoorAmstelveen
Alle 12 politieke partijen, die meedoen aan de Gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 Amstelveen, hebben hun kieslijsten naar buiten gebracht en verkiezingsprogramma's gepubliceerd. Wat opvalt is dat een aantal verkiezingsprogramma's op elkaar lijkt te zijn afgestemd. Wat zijn nu eigenlijk de (grote) verschillen tussen partijen? Wat heeft de Amstelveense burger nog te kiezen? MijnAmstelveen heeft 10 vragen gestuurd aan alle lijsttrekkers.
Vandaag de reactie van Michel Becker, fractievoorzitter van Actief voor Amstelveen.
10 vragen voor lijsttrekkers Politieke partijen
1. Over Mobiliteit
Mensen met een beperking moeten zich vrij en zelfstandig kunnen verplaatsen van A naar B. Zij moeten net als ieder ander zonder grote problemen naar school, werk, familie en sociale activiteiten kunnen gaan. Openbaar vervoer moet toegankelijk en betaalbaar zijn.
Er zijn nu nog regelmatig klachten over het reizen met de tram en de bus (met bijvoorbeeld een hulpmiddel als rollator en rolstoel). Kan de politiek hier verbetering in brengen en zo ja hoe?
Antwoord:
De politiek moet hier verbetering in brengen vinden wij. De gemeente moet aan de begaanbaar van het openbaar vervoer voor gebruikers van rolstoel en rollator speciale aandacht gaan schenken bij de aanbestedingen openbaar vervoer. In dat verband moeten meer ervaringen en wensen van gebruikers worden “opgehaald”. Wat de betaalbaarheid betreft nemen wij graag het stokje van de Ouderen Combinatie Amstelveen over: wij gaan elk jaar opnieuw een motie indienen “voortzetting gratis openbaar vervoer voor ouderen met een minimum inkomen”.
2. Over Politiek en vertrouwen
Een van de voorwaarden voor een bloeiende lokale democratie is dat voldoende inwoners (politiek) actief zijn. De VNG constateert dat de opkomst bij lokale verkiezingen (rond 50%), het lidmaatschap van politieke partijen (2%) en het vertrouwen in lokale politiek daalt. Hierdoor staat de legitimiteit van de gemeenteraad (en daarmee het lokaal bestuur) onder druk. Wat gaat uw partij de komende 4 jaar doen om die neerwaartse trend te stoppen. Is hier al wat van te merken tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2022?
Antwoord: wij vinden niet dat het lid zijn van een politieke partij een maatstaf is voor het vertrouwen in de politiek. Wel is de opkomst bij verkiezingen een graadmeter. Het belangrijkste om vertrouwen in de politiek te krijgen is onzes inziens: wees duidelijk over dingen, doe geen loze beloftes, maar doe wat je beloofd. Heb oor voor wat mensen bezig houdt werk aan begrip voor beslissingen. Wij vertalen dat heel praktisch in Horen, Zien en Doen. Dat motto blijven we ook de komende jaren voeren.
3. Over Groen versus woningbouw
De verstedelijking in Amstelveen en omgeving zal het komend decennium doorgaan. Er is behoefte aan meer (betaalbare) woningen. Hoe ziet de toekomst van de Amstelscheg en de Middelpolder er volgens uw partij uit wanneer je kijkt naar de behoefte aan woningbouw in Amstelveen? Blijft deze unieke groene long om Amstelveen behouden?
Antwoord: de groene oostzijde van onze gemeente met mooie polders koesteren ook wij. Maar we willen ook realistisch blijven met het oog op het bouwen van betaalbare woningen in Amstelveen. Daarom geen struisvogelpolitiek wat ons betreft. Wij vinden dat het bespreekbaar moet worden om op langere termijn delen van ons buitengebied te onderzoeken voor het bouwen van grondgebonden woningen. En dat in een omgeving waarbij wonen op een evenwichtige manier gemixt wordt met natuur en landschap. Daarbij zal de politiek met alle bewoners en betrokkenen in het buitengebied met elkaar in gesprek gaan.
4. Over Digitalisering en ouderen
Voor ouderen (70+) wordt het moeilijker actief deel te blijven uitmaken van deze samenleving: zij ondervinden steeds meer problemen met de digitalisering, de sociale media en het online verkeer. Kunnen informatiepunten in Biebs en wijkcentra ouderen op weg helpen in hun digitale communicatie met de overheid (vragen over zorg, huurtoeslag en DigiD)? Is dit probleem bij u bekend? Wat is volgens u nodig om dit probleem aan te pakken c.q. te verbeteren?
Antwoord: Gelukkig kunnen we via digitale communicatie al op allerlei gebieden met de overheid communiceren. Maar dat kan nog veel beter. Het lijkt ons een goed idee om informatiepunten in bibliotheken en wijkcentra te organiseren. Daarvoor zijn natuurlijk ook mensen nodig om de weg te wijzen. Mogelijk door vrijwilligers in te vullen, maar als dat niet lukt dan zou het verstrekken van een gemeentelijke subsidie daarvoor door ons worden gesteund.
5. Over Sociale woningbouw
Er is behoefte aan meer geschikte woningen voor (kwetsbare) senioren, starters en voor mensen met een beperking. Dit kunnen nieuwbouwwoningen zijn maar ook bestaande (corporatie) woningen in wijken die worden gerenoveerd (aangepast). Een belangrijke oorzaak van de woningcrisis is de geringe doorstroming van ouderen van grote naar kleinere (aantrekkelijke en betaalbare) appartementen. Ouderen willen niet duurder gaan wonen en blijven nu in hun te grote huis. Hoe zorgt uw partij ervoor dat de komende 4 jaar hier extra aandacht voor komt, er dus meer geschikte woningen voor deze doelgroepen komen? Zijn er volgens u sturingsmogelijkheden om woningen te bouwen voor doelgroepen als jongeren en senioren?
Antwoord: Eigenlijk kan deze vraag niet worden losgezien van de volgende vraag. Daarom beantwoorden we beide in één keer.
U snijdt hier een kernprobleem van de woningbouw in Amstelveen aan. Wij roepen al vier jaar lang dat er niet wordt gebouwd voor de vraag. Steeds meer hoogbouwwoningen worden gerealiseerd in de zgn. middel dure klasse. En dat zijn veelal woningen met weinig vierkante meters wonen en met hoge huren en hoge koopprijzen. Linksom of rechtsom, er moeten de komende jaren andere woningen worden gebouwd. Met prijzen die voor ouderen en starters betaalbaar zijn. Wij denken daarbij aan huurprijzen tot maximaal € 850 en koopprijzen van maximaal € 285.000.
Er zal ook out of the box moeten worden gedacht om woningen betaalbaar te krijgen. Wij pleiten in dat verband voor het oprichten van een Woonfonds. Gemeente, pensioenfondsen en particulieren kunnen via zo’n instrument beleggen om woningbouw goedkoper te maken.
Daarnaast: AVA wil dat Amstelveners voorrang krijgen op de woningmarkt, anders jagen we een hele generatie de stad uit!
De meeste ouderen willen het liefst zo lang mogelijk in de eigen vertrouwde omgeving blijven wonen. Wij respecteren die wens en vinden dat de gemeente dit moet ondersteunen. Dat kan door de levens-loopbestendigheid van de woningen te verbeteren in samenwerking met woningcorporaties en VvE’s. Niet alleen bij de bestaande woningvoorraad, maar ook bij nieuwbouw.
Maar er zijn natuurlijk ook ouderen die hun grote woning wel willen inruilen tegen een kleinere. De drempel daarvoor is voor hen echter vaak hoog: te duur! Daarom moet er gerichter worden geïnvesteerd om ouderen te stimuleren hun te grote woning achter te laten en een goed alternatief voor hen te vinden. Dit onder begeleiding van een door AVA gewenste seniorencoach. En daarbij hoort ook een passende verhuisvergoeding.
6. Over Woningbouw
Waar veel Amstelveners zich zorgen over maken is het onderwerp woningbouw. Er worden veel woningen in het ‘middensegment’ gebouwd of staan in de planning. Op Bankrashof is een woontoren gebouwd ‘Bankrasstaete’. Hij ‘staet’ er maar nog wel akelig leeg. Herfst 2021 opgeleverd. Langs de Handweg worden nog 2 complexen gebouwd in deze prijsklassen of meer. Waarvoor? Om rijke mensen naar Amstelveen te halen? Daar lossen we het woningprobleem voor de ‘gewone’ Amstelveners niet mee op. Heeft uw partij ook aandacht voor betaalbare (koop- en huur) woningen gebouwd voor geboren en getogen (jonge) Amstelveners? Wat kunnen we de komende 4 jaar van uw partij verwachten om dit punt aan te pakken?
Antwoord: Zie antwoord bij vraag 5.
7. Over Welzijn en ouderen
De coronapandemie heeft de eenzaamheid onder jongeren en ouderen versterkt. Hoeveel mensen voelen zich in de toekomst eenzaam en hoe ervaren we onze psychische gezondheid in de toekomst. In de lokale media wordt de afgelopen tijd veel bericht over politieke partijen die (willen) opkomen voor kwetsbare ouderen. Maar welke partij denkt ook aan niet ouderen en aan burgers met een beperking? Is er bij u aandacht voor hun woonproblemen en eenzaamheid?
Antwoord: Zeker, wij hebben bijzondere aandacht voor ouderen. Op het gebied van veilig wonen en passende huisvesting. Maar ook bij vereenzaming en sociale contacten. AVA-plus gaat ouderen een platform bieden om snel hun wensen kenbaar te maken. Wij maken hierbij ook gebruik van de expertise van de bij ons aangesloten Ouderen Combinatie Amstelveen. Wij willen verder dat in het nieuwe college van B&W een wethouder Ouderenbelang wordt aangewezen, die met een toereikend budget doeltreffend op de wensen kan reageren.
8. Over Duurzaamheid en lokale agenda
In de landelijke politiek worden “harde” discussies gevoerd en voelt samenwerking tussen de oppositie en coalitie ver weg. Duurzaamheid staat niet boven aan de agenda. Hoe realiseert u uw duurzame doelstellingen in samenwerking met andere partijen? Hoe motiveert u uw collega’s om het thema duurzaamheid hoger op de lokale agenda te krijgen? En wat kunnen we er al van merken?
Antwoord: Ook deze vraag kan niet los worden gezien van de volgende. Daarom hier ook één antwoord op twee vragen.
Wij zijn niet zo van vaste agenda’s die denken te voorspellen hoe de wereld er over 20 of 30 jaar uitziet. In ons verkiezingsprogramma staat uiteraard ook een paragraaf over hoe wij tegen duurzaamheid aankijken. Niet vanuit een theoretische benadering, maar pragmatisch en positief kritisch. Je kan zaken theoretisch oppakken en in allerlei aannames geloven. Interessant, maar het blijven aannames.
Wij zijn wel als ieder ander er ons van bewust dat er klimaatmaatregelen moeten worden getroffen. Kijk naar de veranderingen de afgelopen jaren: hete zomers, veel regen, regelmatig stormen over ons heen. Terecht heeft het gemeentebestuur zich daarom ingespannen om op plaatselijk niveau te doen wat kan. Bijvoorbeeld door werk te maken aan het vergroenen van de stad om het effect van zware regenbuien te beteugelen. Wij zijn daar ook groot voorstander van. Met goede plannen stemmen wij van harte in.
Waar we ons echt zorgen over maken is de energietransitie. Die gaat forse kosten met zich meebrengen voor burgers en bedrijven. Als je daarvoor draagvlak wil krijgen, is het essentieel dat kosten door iedereen kunnen worden betaald. Met alleen subsidies lukt dat dus niet, want een fors deel van de kosten moet je toch zelf betalen. Zeker voor onze oudere inwoners met een eigen woning is dat een behoorlijke zorg. Dat kan toch niet? Wij vinden dat inwoners en bedrijven op een heldere en duidelijke manier meer bij de besluitvorming moeten worden betrokken, zodat ze weten waar het om gaat, en wat ze in hun portemonnee gaan voelen.
9. Over Duurzaamheid en doelstellingen
Met het milieu gaat het vele malen minder goed dan we zouden willen. Bedrijven kopen CO2-uitstoot af, mensen blijven vliegen omdat het in verhouding tot bijvoorbeeld de trein en auto spotgoedkoop is. Busjes van pakjesvervoerders rijden af en aan door de straten. Internetbedrijven, supermarkten en multinationals verdienen miljarden. Voor welke duurzaamheiddoelstellingen maakt u zich hard? Hoe wilt u deze doelstellingen bereiken? Wanneer wilt u ze bereiken? Welke resultaten heeft u al geboekt? Welke resultaten had u graag geboekt en wilt u de komende 4 jaar alsnog realiseren?
Antwoord: zie antwoord bij vraag 8.
10. Over Welzijn en wijkcentra
Wijkcentra en Buurtkamers zijn belangrijke voorzieningen om gesprekken over inclusiviteit op gang te brengen. De laatste jaren wonen steeds meer mensen met lichamelijke, verstandelijke en/of psychische beperkingen zelfstandig in de wijk. Een deel van hen heeft moeite om een zinvolle dag of weekend invulling te geven en heeft (nog) weinig contact met andere mensen. Er is bij deze doelgroepen behoefte aan een verruiming van de openingstijden (weekenden) van de wijkgerichte centra. Hoe kunnen (moeten) ontmoetingscentra of wijkcentra volgens u daarop inspelen? Hoe kom je tot een inclusief wijk- of ontmoetingscentrum, waar iedereen zich welkom voelt? Bent u voorstander van een verplichte weekendopening van de wijkcentra? Komt hiervoor meer budget beschikbaar?
Antwoord: Wijkcentra zijn erg belangrijk, vinden wij. Het is ons nog steeds een doorn in het oog dat sommige wijken geen echt wijkcentrum hebben, denk aan Keizer Karel Park. Vorig jaar is daar nieuw beleid over vastgesteld: er moet meer gekeken worden naar plaatsen in de wijk waar mensen samen kunnen komen. Dat kan mogelijk ook zonder wijkcentrum, maar de crux is: welke maatschappelijke organisatie stelt nou zijn ruimte beschikbaar en tegen welke kosten? Alom helaas nog veel onduidelijkheid.
Maar er moet op redelijk korte termijn iets gebeuren met de problematiek die u aangeeft. Als daarvoor verruiming van de openingstijden nodig is of weekendopening, dan moet daarvoor een extra budget beschikbaar komen. We vinden het wel van belang dat eerst goed wordt onderzocht waar die behoefte ligt en hoe groot die is.