Conchita Willems
Babbeltruc voorlichting
Rubrieken: Conchita Willems, Nieuws
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: MijnAmstelveen, Conchita Willems
Stuur een mail
Woensdagmiddag 18 september gaven de politie, de gemeente en de welzijnsorganisatie van Amstelveen een voorlichting in wijkcentrum Westend over de Babbeltruc. Deze gemene truc om geld, dierbare juwelen en vertrouwen van burgers te ontfutselen vindt steeds meer plaats in de wijken van onze woonplaats. Wijkagent Radjin Kalikadien sprak namens de organisatie een welkomstwoord.
Nieuwsgierig naar wat zou komen, ging de aandacht van de bewoners naar het rollenspel. Want meerdere van hen hadden pijnlijke ervaringen met deze oplichters. Doel van de bijeenkomst: het voorkomen van dit soort criminaliteit, die ouderen, en zelfs jongeren zo bleek, onder ons overkomt. Ondanks het heftige onderwerp, zo nabij in deze tijd, werd er ook gelachen naar aanleiding van reacties in het publiek over eigen blinde vlekken als je erin tuint. Rond de 20 wijkbewoners gingen aan het eind van de presentatie en publieke gedachtewisseling gemotiveerd huiswaarts. Vastbesloten om waakzaam op te blijven letten: effectief, essentieel en actueel!
Het rollenspel inspireerde aanwezigen om oprecht te reageren met opmerkingen uit de praktijk. Gebeld door een nep-bankmedewerker? Bankfraude? Of helpdeskfraude door een nepmedewerker van een bekende organisatie? De oplichter laat valse transacties zien op de rekening, zodra die wordt geopend. En dringt aan om direct geld over te maken op een ‘kluisrekening’ of ‘veilige rekening’.
Na het spel en de interactie met het publiek de realiteit: Banken vragen nooit om saldo’s, of om geld over te maken, want veilige rekeningen bestaan niet. Hang direct op! En bel dan zelf uw bank via een algemeen nummer, wacht tot u iemand aan de lijn krijgt en vertel uw verhaal. Als u toch opgelicht bent: doe altijd aangifte bij de politie! Oplichting kan ook via WhatsApp gebeuren. Of iemand belt aan met een SOS-verhaal. En treft iemand op een kwetsbaar moment (voelt zich net wat eenzaam) en oei, komt zo binnen. Wat doet u? Bij de interactie na het rollenspel kwamen de reacties Doe nooit zomaar open! – Kijk eerst voordat u opendoet! – Gebruik een kierstandhouder! – Vertrouwt u het niet: bel 112 – Geef niemand uw bankpas of pincode! – Bankpas kwijt of opgelicht: pas direct blokkeren! Ook phishing kwam aan de orde: op een link klikken in een email, app of sms van zo’n crimineel.
Online oplichting komt helaas veel voor en overkomt heel veel mensen. Door samen te praten ontdekten aanwezigen: je hoeft je niet te schamen! En je laten helpen is zinvol. Het overkomt veel oudere mensen, die niet met social media zijn opgegroeid. Echter in de praktijk blijken ook jongeren slachtoffer te worden. Oplichters hebben diverse scenario’s paraat om alle leeftijden te verleiden met aandacht, om toe te slaan bij zwakke momenten van jong, volwassen en oud.
Als deel van de samenleving positief verleidingen weerstaan en onbekende kwaadwillende mensen de deur wijzen? De voorlichting over babbeltrucs is heel belangrijk om die inspiratie vast te houden. Slachtoffer zijn is immers vreselijk. Gelukkig komen er meer voorlichtingen in de nabije toekomst: ook in uw wijk! Hou persberichten hierover in de gaten. Meer informatie: https://www.politie.nl/onderwerpen/babbeltruc.html