Nieuws

Gevoel hebben wij allemaal - Conchita Willems
Rubrieken: Nieuws, Verhalen en Beelden, Conchita Willems
Gepubliceerd:
Laatste update:
Bron: Conchita Willems
Stuur een mail
Vaak worden we meegesleept door gevoelens. Gevoel kan uit twee ‘bronnen’ komen: je emoties of je intuïtie. Emoties kunnen je tegen houden bij een muur van weerstand. Intuïtie daarentegen is de ‘verliefdheid’ die je voelt in je hart en die leidt naar nieuwe dingen buiten je comfortzone. Wanneer de liefde (intuïtie) groter is dan weerstand (emoties) wordt de muur doorbroken. Intuïtie als verbinding met het geweten of het hoger/boven bewustzijn klopt! Je hart klopt! Het mooie is, dat zowel jouw ego als jouw hart je willen dienen. Echter, het ego wil dat jij doet wat het ego het beste voor jou vindt. Jouw hart wil dat je doet wat JIJ het beste vindt. Onderzoek beide bronnen door naar binnen te gaan door te bidden, of tot 10 te tellen, of door stil te worden. Echt simpel als je leert hoe het werkt.
Een voorbeeld: Op het moment dat je gevaar begint te voelen, is het goed om direct in je zelf een stap naar achteren te zetten en scherp te kijken wat er aan de hand is. En effectief te handelen. Sterker nog, als we de kracht van onze zintuigen verenigen op het moment dat de omgeving amechtig begint te voelen, kun je werkelijk zien. Kijken doe je met je ogen. Zien met je hart. Een ander voorbeeld: realiseer je de impact van verdriet op je fysieke gezondheid. Naast emotionele pijn kan verdriet zich uiten in fysieke symptomen zoals vermoeidheid, spierpijn en zelfs veranderingen in eetlust en slaappatronen. Er is een verband tussen gedachten en emoties. Gedachten roepen emoties op, en emoties kunnen op hun beurt gedachten teweegbrengen. Met fysieke consequenties. We zijn niet verplicht om ons tot in lengte van dagen op te houden in verdrietige denkpatronen. We kunnen afstemmen op onze ademhaling, op stilte, op schoonheid in de natuur, of joggen om je hoofd te legen, op muziek, noem maar op. Gun jezelf deze ruimte en ontzenuw denkpatronen.
Met het helder worden van onderscheidingsvermogen door rust in je hoofd, kun je spiritueel groeien. In dit opzicht is de nieuwe Denker der Nederlanden David Van Reybrouck (1971) inspirerend. Vanaf april 2025 draagt hij deze eretitel, die elke twee jaar wordt verleend. Hij maakt zich hard voor ‘vér-denken’. Hij doelt op een gezond wantrouwen. Van Reybrouck studeerde archeologie en filosofie. Hij begon met archeologie, en deed daar later filosofie als nevenstudie bij. Bij die combinatie is er al snel de metafoor van het graven, naar iets wat verborgen ligt, naar het verborgene wat ontsloten wordt. Naast die potscherven en overblijfselen van standbeelden, wil hij de menselijke reflectie verdiepen. Al blijft hij vooral een archeoloog: “Ik denk met mijn handen.” Dat tastbare spreekt hem aan. ”Ik ben een praktische denker; ik wil dat denken aantoonbare gevolgen heeft in de wereld.” https://denkerdernederlanden.nl/
Moge ons denken helder worden, ons voelen inspirerend en onze intenties oprecht zijn. Ik hoop dat ieder voor zich leert voelen, hoe respectvol met zichzelf om te gaan en hoe positief samen te leven. Gevoel hebben wij immers allemaal …
Aan alle mensen de beste Paaswensen!
Conchita Willems