Nieuws

Langer, prettiger én gezonder wonen
Rubrieken: Nieuws, Maatschappij
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Gemeente/H
Het aantal flats in Amstelveen waar ouderen extra zorg en ondersteuning krijgen, wordt uitgebreid. “We willen ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen in hun vertrouwde omgeving, ook als hun zorgbehoefte toeneemt,” zegt wethouder Marijn van Ballegooijen.
Uitbreiding van Lang Leven Thuisflats
Momenteel zijn er in Amstelveen twee zogeheten ‘Lang Leven Thuisflats’: Dignahoeve/Zeelandiahoeve in Westwijk en de Kastanjeflat in Keizer Karelpark. Dankzij extra financiële steun van het Rijk wordt dit concept in de regio Amstelland uitgebreid van twee naar zeven flats. In Amstelveen komen daar nog twee locaties bij, maar welke dat zijn, is nog niet bekend. De selectie hiervan gebeurt zorgvuldig.
Zorg op maat, activiteiten en ontmoetingsruimten
De Lang Leven Thuisflats zijn bestaande woongebouwen die zo worden ingericht dat ze optimaal geschikt zijn voor ouderen. Elke flat heeft een vast team van woningcorporatie-, zorg- en welzijnsmedewerkers. Samen met de bewoners werken zij aan een veilige, toegankelijke en gezellige woonomgeving. Denk aan zorg op maat, leuke activiteiten en ontmoetingsruimten waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten.
“Door het verdwijnen van traditionele bejaardentehuizen is de behoefte aan deze woonvorm enorm toegenomen,” zegt Van Ballegooijen. “Met de Lang Leven Thuisflats spelen we hierop in en bieden we ouderen een fijne en vertrouwde plek om langer zelfstandig te wonen.”
De rol van de flatcoach
Een belangrijk onderdeel van de Lang Leven Thuisflats is de flatcoach. Deze ondersteunt bewoners bij praktische zaken en kijkt samen met hen welke hulp nodig is om prettig en zelfstandig te blijven wonen. “We luisteren naar de bewoners en kijken wat nodig is om hun woongenot te vergroten,” zegt Daniëlle de Boer, Langer Thuiscoach. “Zij houden zelf de regie over hun leven, wij ondersteunen waar nodig.”
Eén vaste zorgaanbieder
Bewoners kunnen zelf kiezen welke zorgaanbieder zij inschakelen. Toch wordt in een Lang Leven Thuisflat gestreefd naar één vaste zorgaanbieder. Dit zorgt voor herkenbare gezichten, meer sociale samenhang en efficiëntere zorg.
Fotobijschrift: Wethouder Marijn van Ballegooijen bezocht vrijdag 28 maart de Kastanjeflat met bestuurders Flora Breemer van Amsterdam Zuid, Willem Kikkert van Aalsmeer en José de Robles van Uithoorn. Ze spraken onder anderen met Langer Thuiscoach Daniëlle de Boer, de projectleiders en de bewoners.