Verkeer en Mobiliteit
't Kan - te- hard gaan
Rubrieken: Verkeer en Mobiliteit, Nieuws
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Verkeer & Meer/Redactie Mijn Amstelveen/B
De campagne ‘t kan hard gaan, die op donderdag 5 september werd gelanceerd, richt zich op het verhogen van de verkeersveiligheid in de Vervoerregio Amsterdam.
Het doel is om jongeren en hun ouders bewust te maken van de risico’s van opgevoerde e-bikes en fatbikes. Deze fietsen worden vaak harder dan de toegestane 25 km/u, wat illegaal is en kan leiden tot ernstige ongelukken. Door middel van uitingen op straat, rondom scholen en een socialmediacampagne, benadrukt de Vervoerregio dat het opvoeren van e-bikes verboden is en risicovolle situaties kan creëren.
Geen nieuwe regelgeving afwachten
Gerard Slegers, bestuurslid van Vervoerregio Amsterdam, geeft aan dat de campagne aansluit bij regionale inspanningen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat jongeren en ouders nu al verantwoordelijkheid nemen door veilige fietsen te gebruiken, zonder te wachten op nieuwe regels vanuit de overheid.
Strenge regels en gevolgen
De campagne wijst ook op de wettelijke eisen voor elektrische fietsen: deze mogen niet harder dan 25 km/u rijden, geen motorvermogen boven 250 watt hebben, en geen gashendel bevatten waarmee je sneller dan 6 km/u gaat. Als een fiets niet aan deze eisen voldoet, wordt deze beschouwd als een bromfiets, met bijbehorende verplichtingen zoals een helmplicht en een rijbewijs. Bij overtreding riskeer je een boete van 310 euro, en bij herhaling kan de fiets in beslag worden genomen. Bovendien kunnen jongeren vanaf 12 jaar een strafblad krijgen, en bestuurders van opgevoerde fietsen zijn niet verzekerd, wat bij ongelukken kan leiden tot hoge kosten.
Verkeerswethouder Herbert Raat
Verkeerswethouder Herbert Raat is blij met deze actie. Maar hij vindt het daarnaast belangrijk dat er nu voldoende steun in de Tweede Kamer lijkt te zijn voor echte maatregelen , waaronder een helmplicht en een minimum leeftijd van 14 jaar voor fatbikes.
foto: verkeer & Meer