Column en Blog
Ode aan menselijkheid
Rubrieken: Column en Blog, Conchita Willems
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Conchita Willems
Stuur een mail
Dementie is een groeiend wereldwijd samenlevingsprobleem. Het komende Nursing Dementie Congres biedt dé kans om met de absolute top in de dementiezorg bij te dragen aan een toekomst van betere dementiezorg. Spreker op dit congres en zorgvernieuwer Teun Toebes strijdt voor een betere wereld voor mensen met dementie, omdat hij vindt dat ieder mens recht heeft op de best mogelijke levensstandaard, ongeacht leeftijd of diagnose. Als bewoner op gesloten afdelingen in Utrecht en Amstelveen ervaart hij al 4 jaar waarom zo’n verandering hard nodig is. Daarom besluit Teun zijn missie kracht bij te zetten door over onze grenzen heen te kijken. Samen met filmmaker Jonathan de Jong reist hij af naar 11 landen op 4 continenten op zoek naar de innerlijke kracht van de mens met dementie in een dementievriendelijke samenleving. Aansluitend op het bekende citaat van hersenprofessor Erik Scherder over de anatomie van dementie: “Als de structuur van je brein verdwijnt, verdwijnt de structuur uit je leven”, wijst de film ons op een boodschap van hoop.
Afgelopen donderdag 11 januari draaide in Pathé Arena de film Human Forever van de jonge filmmaker en deze zorgvernieuwer, speciaal voor Amstelring medewerkers. Wij werden vooraf aan de film door hen ontvangen. En wij lieten ons dankbaar inspireren door onthullende, heldere inzichten, zowel door hun introductie als de fantastische film
Foto: Teun Toebes en Conchita Willems
“Wat je geeft, krijg je terug!”, aldus De Jong. Highlights waren beelden uit Zuid-Korea, waar de FINGER-aanpak door overheid en partners in de samenleving zorgt voor een positieve omslag naar een dementievriendelijke samenleving. De aanpak voorziet in erkenning van een gezonde leefstijl als preventief bewustzijn. In Nederland is de FINGER-aanpak als 2-jarig onderzoek gestart op 27 januari 2022.
Activiteitenbegeleider Ferry Uiterwijk van Vreugdehof was er ook en hij is voor ons als vrijwilligers eveneens een krachtig voorbeeld hoe met ouderen en kwetsbare mensen om te gaan. Onder andere door zo veel jaren voor en met bewoners en vrijwilligers in de recreatiezaal heerlijk Biodanza in te zetten. Dit is een muzikale dansvorm, waarin een combinatie van bewegen en verbondenheid ervaren, zorgt voor positieve emoties.
De behoefte aan paradigmaverschuiving*) om de waarde van culturele beeldvorming te beseffen, zowel in het gezin en de familie, in zorgcentra, op het werk, op scholen en in de maatschappij in het algemeen, is van het grootste belang geworden. Weerstand ontstaat immers vanuit onwetendheid. Het spirituele transformatieproces van universele menselijke waarden is actueel en vindt plaats in de stilte van ieders zelf. Het vooral intellectuele en op vaardigheden gerichte leven verrijken met besef van karakter, gezond verstand en sociale vaardigheden en capaciteiten. Met toepassing van morele, ethische en spirituele inzichten, kunnen we leren onderdeel van de oplossing te zijn door vindingrijkheid, positiviteit en innerlijke kracht. Ontroerend, wat een inspirerende film!
Op 4 december 2021 ontving Amstelring locatie Groenelaan Amstelveen Teun Toebes al om medewerkers van dit woonzorgcentrum te inspireren. Teun woonde hier gedurende 1 ½ jaar. Op Wereld Alzheimer Dag 21 september 2022 ontving Bibliotheek Amstelland het certificaat ‘Samen dementievriendelijk’. Super: woonplaats Amstelveen trekt deze kennis en dit bewustzijn breder en dieper in de gemeenschap. De mens in de mens blijven zien, niet alleen de ziekte. Van binnenuit vanuit het hart, met een stil hoofd en creatieve handen, meedoen aan een fijnere samenleving: nu en hier! Ja toch?
Hoe mooi dat deze jonge mensen de wereld beschermen met hun talenten! Een interview met Teun Toebes vind je hier: https://www.nieuwwij.nl/interview/teun-toebes-er-is-een-chronisch-tekort-aan-medemenselijkheid/
Bent u zorgverlener of kent u zorgverleners in uw omgeving? Op donderdag 21 maart 2024 vindt het 20e Nursing Dementie Congres plaats in Ede: https://www.nursing.nl/congressen/dementie-congres-maart-2024/
Met bijzondere dank aan zorgorganisatie Amstelring, met focus op ouderen en kwetsbaren: https://www.amstelring.nl/organisatie-en-bestuur-amstelring
*) Paradigma = een verzameling aannames die je hebt geleerd over wat waar is. Denkpatronen produceren de manier waarop wordt gereageerd op het leven. Ze beïnvloeden zienswijze, besluitvorming en gedrag. Een verschuiving van het paradigma over wat als ‘vreemd’ wordt gezien en ervaren, triggert om dieper na te denken over het onderwerp.
Foto's van Conchita Willems