Werk en Ondernemen
Provincie Noord-Holland: De reis van de slimme steen
Rubriek: Werk en Ondernemen
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Provincie Noord-Holland
De provincie test met ‘De reis van de slimme steen’ hoe vrachtladingen zelf de slimste en duurzaamste route naar hun bestemming kunnen bepalen.
De steen staat symbool voor een willekeurige lading. De steen wordt slim gemaakt door er data aan te koppelen en die te delen met allerlei partijen zoals de stenenleverancier, de transporteur en de ontvanger. Met dit zogenaamde ‘Internet of Cargo’ is de hele reis van de slimme steen live te volgen. Dat biedt voordelen voor de vervoerder, zoals het bundelen van ladingen en beter plannen van een rit. Dat bespaart vrachtwagenkilometers over de weg.
De regionale vaarwegen kunnen intensiever worden gebruikt dan we nu doen. Met slimme oplossingen, zoals het realtime delen van data, maakt de provincie vervoer over water aantrekkelijker. De vaarwegen kunnen dan de snelwegen van de toekomst worden voor goederenvervoer.
Hoe werkt het?
De steen wordt in de fabriek al slim gemaakt door er data aan te koppelen en dat te delen met de stenenleverancier, transporteur en ontvanger. Zo is de hele reis van de slimme steen realtime te volgen. De steen kan tijdens de reis steeds zelf de slimste en duurzaamste keuze maken om de meest optimale route af te leggen. Zoals de manier waarop de steen reist (over de weg of het water) en op welk tijdstip.
Bekijk de video over 'De reis van de slimme steen'.
Vervolg
Met ‘De reis van de slimme steen’ is het gelukt om de goederenketen digitaal in beeld te brengen. Vanuit de fabriek tot aan de plaats van bestemming: het bouwproject. De eerste lading stenen is daarbij over het water verscheept met een elektrische duwboot. De provincie heeft het voornemen om het project de komende periode uit te breiden door meer partijen gebruik te laten maken van het ‘Internet of Cargo’. Hierdoor kunnen meer bouwprojecten over het water bevoorraad worden. Daarnaast wil de provincie deze slimme oplossing met het realtime delen van data op andere goederen toepassen dan bakstenen, zoals afval. Samen met de provincies Zuid-Holland en Utrecht werkt de provincie Noord-Holland de komende tijd het vervolg van dit project verder uit.
Slim, schoon en veilig reizen
Iedere dag zijn in Noord-Holland mensen en goederen op weg naar hun bestemming. De bevolking groeit en het klimaat verandert. De samenleving stelt hogere eisen aan gezondheid en leefbaarheid. We hebben daarom met z'n allen afgesproken dat de CO2-uitstoot door verkeer in 2030 met 55% is afgenomen. Tot 2030 komen er 250.000 woningen en 200.000 banen bij in Noord-Holland. Dat betekent meer mensen en goederen die op weg zijn naar hun bestemming.
Om de leefbaarheid te verbeteren, de afgesproken klimaatdoelen te halen en te voorkomen dat we straks allemaal stil staan investeert de provincie in smartmobilitymaatregelen. Het realtime volgen van goederen met behulp van data, ook wel Internet of Cargo genoemd, is daar een mooi voorbeeld van. Zo stimuleert de provincie goederenvervoer over water in plaats van over de weg. Onderdeel van het programma Metropolitan Hub Studio, in samenwerking met FYNLY, Circle Line Logistics, de provincies Zuid-Holland en Utrecht en private partners.
Meer informatie
Met vragen of opmerkingen kun je terecht bij het Servicepunt van de provincie, bereikbaar op 0800- 0200600 of per mail: servicepunt@noord-holland.nl. Op de hoogte blijven van de Smart Mobility? Kijk op de pagina Smart Mobility of volg de pagina op LinkedIn.