Statenverkiezingen 2023
Stemwijzers Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen
Rubriek: Statenverkiezingen 2023
Gepubliceerd:
Laatste update:
Woensdag 15 maart 2023 kunt u naar de stembussen voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen. Nog niet duidelijk wat u gaat stemmen? Wanneer dat het geval is, zijn er verschillende stemwijzers die u op weg kunnen helpen.
Kieskompas
Het Kieskompas is een initiatief van de NOS, in samenwerking met 13 grote regionale omroepen. Als u hier uw gemeente of de 4 cijfers van uw postcode invult, krijgt u een stemwijzer met thema’s die in uw provincie spelen. Aan de hand van 30 stellingen ziet u bij welke landelijke en lokale partijen uw voorkeur ligt. Elke stelling heeft 6 antwoordmogelijkheden. Zie https://nlps23.kieskompas.nl/l...
Als u op de knop ‘Steffie’ klikt, krijgt u een vereenvoudigde uitleg over Kieskompas.
ProDemos StemWijzer
Waar het Kieskompas geldt voor alle 12 provincies, zijn dat er in de StemWijzer 4. Inwoners van Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg kunnen bij deze website terecht voor stemadvies. Ook de StemWijzer maakt gebruik van 30 stellingen, plus verduidelijking van niet-alledaagse termen. Het verschil met het Kieskompas zit hem echter in de antwoordmogelijkheden. Bij de StemWijzer kunt u alleen maar Eens, Geen van beide en Oneens aanvinken. Wel kunt u tijdens het invullen van elke stelling alvast de standpunten van de partijen raadplegen. In het Kieskompas kan dit pas achteraf. Zie https://prodemos.nl/nieuws/eer...
MijnStem
MijnStem is ontwikkeld door onderzoeksbureau Citisens en mediahuis DPG Media (eigenaar van onder meer het Algemeen Dagblad en De Volkskrant). Het stemadvies is voor een beperkt aantal provincies beschikbaar. Dat zijn Friesland, Gelderland, Groningen, Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland.
Daar staat tegenover dat u stemadvies voor de waterschapsverkiezingen kunt ontvangen, voor elk van de 21 waterschappen in Nederland.
Het beantwoorden van alle stellingen verloopt anders dan in het Kieskompas en de StemWijzer. U krijgt 2 uitersten voorgeschoteld, bijvoorbeeld ‘helemaal oneens’ op links en ‘helemaal eens’ op rechts, met daartussen een schuifje.
Foto Shutterstock