Column en Blog
Weblog Edward Stigter: Beter klimaat? Allemáál iets doen
Rubriek: Column en Blog
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Provincie Noord-Holland
Ik schrok begin deze week oprecht van de uitkomsten van het nieuwste internationale IPCC-rapport over het klimaat. Je kunt het overal lezen: we moeten allemaal veel meer doen om ervoor te zorgen dat we de aarde niet nog verder laten opwarmen.
Als we zo door gaan met het gebruik van olie en gas als we nu doen is de wereld tegen het eind van deze eeuw niet 2, maar zelfs 3,2 graden warmer! Dat heeft echt een enórme impact. Ook hier in ons land, dat voor een groot deel onder de zeespiegel ligt.
Het IPCC zegt het al: het zal niet makkelijk worden om de temperatuurstijging te temperen. Er moet ontzettend veel gebeuren en dat zullen we allemaal merken in onze direct omgeving. Dat kan niet anders als we de enorme uitdagingen die er liggen oplossen. Maar we kúnnen nog wel genoeg doen om het tij te keren. Ik wil mij daar keihard voor maken. Maar ik realiseer mij dat wij als provincie maar een klein schakeltje zijn. Iedereen moet hiervoor aan de bak. Wij, gemeenten, het Rijk. Maar ook inwoners en bedrijven. Iedereen.
We ontkomen niet aan lastige keuzes. Tegelijkertijd lijken we als samenleving bijna niet in staat om op een goede manier te reageren. Zodra er concrete voorstellen worden gedaan, ontstaat er weerstand. Om echt vooruitgang te boeken, zal iedereen ook af en toe over zijn eigen schaduw heen moeten springen en concessies doen.
Er gebeurt al veel. In Noord-Holland hebben we een Energiebesparingsakkoord waarmee we bedrijven stimuleren en helpen om energie te besparen. Daar valt nog veel te winnen. In het Noordzeekanaalgebied, het hele gebied langs het water vanaf IJmuiden en Zaanstad tot aan Amsterdam, hebben overheden en industrie bovendien afspraken gemaakt om minder CO2 uit te stoten. Onder meer staalproducent Tata Steel wil overstappen van kolen op groene waterstof, net als de haven in Den Helder.
Voor het produceren van waterstof en het verduurzamen van bedrijven is aan de andere kant ook extra elektriciteit nodig. Daar knelt het: Bedrijven in het Noordzeekanaalgebied, samen verantwoordelijk voor bijna 70% van de CO2-reductie, hebben zoveel last van tekorten aan capaciteit op het huidige elektriciteitsnet, dat zij het onmogelijk voor elkaar kunnen krijgen om in 2030 55% minder CO2 uit te stoten. Er moet daarom serieus worden geïnvesteerd in de uitbreiding van het energienetwerk en de regels die nu gelden voor de levering van elektriciteit.
Samen met gemeenten, inwoners en andere belanghebbenden zoeken we naar plekken waar we met zonnepanelen en windmolens duurzame energie kunnen opwekken. Op grote daken en parkeerterreinen is bijvoorbeeld nog zeeën van ruimte voor zonnepanelen. Deze kunnen hele wijken van groene stroom voorzien. Wellicht kunnen we op die manier zelfs nog wel meer mee opwekken dan we tot nu toe hebben voorzien.
Maar wat je niet gebruikt, hoef je ook niet op te wekken. Dat geldt voor bedrijven, maar natuurlijk ook voor mijzelf en voor jou. Zet je verwarming lager, douche korter. En vergeet vooral ook niet het licht uit te doen. Of de fiets of het openbaar vervoer te pakken in plaats van de auto. Kijk voor meer tips op: www.zetookdeknopom.nl.
Als alle woningen daarnaast ook van het gas af gaan, en bijvoorbeeld verwarmd worden met warmte uit de aarde of restwarmte van bedrijven, ben je ook al weer een stap verder. Dat is nu door de oorlog in Oekraïne nog urgenter geworden. Randvoorwaarde is dat woningen goed geïsoleerd zijn. Heb je dat nog niet gedaan? Op www.verbeterjehuis.nl staan tips hoe je dat het beste kunt aanpakken. Je vindt hier ook informatie over subsidies die je kunt krijgen voor het verduurzamen van je huis. Doe je daarmee concessies? Of is het misschien ook gewoon een kwestie van wennen, en uiteindelijk prima te doen? Als we allemáál iets meer doen dan nu, komen we samen sneller verder. En kunnen we hopelijk alsnog voorkomen dat we een oververhitte aarde overdragen aan onze kinderen en kleinkinderen.
Foto provincie