Welzijn en Zorg
Ziekenhuizen zijn zonder auto steeds moeilijker bereikbaar
Rubrieken: Welzijn en Zorg, Nieuws
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: PBL/H
Ziekenhuizen, scholen, familie en vrienden zijn veel slechter bereikbaar dan tien jaar geleden. Bewoners van het platteland, maar vooral lager opgeleiden hebben te lijden onder de verslechtering van het openbaar vervoer. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in nieuw onderzoek naar vervoersarmoede.
PBL over Bereikbaarheid in Nederland
Bijna iedereen is dagelijks onderweg: naar het werk, een afspraak in het ziekenhuis, naar school, op bezoek bij familie en vrienden. De bereikbaarheid van dit soort plekken is essentieel om volwaardig deel te kunnen nemen aan de samenleving. Hoe is het met die bereikbaarheid in Nederland gesteld? En is die de afgelopen tijd groter of kleiner geworden door veranderingen in openbaar-vervoerdiensten, mogelijkheden voor eigen vervoer? En wat hebben ontwikkelingen in de locaties van werk, onderwijs en zorg voor invloed op de bereikbaarheid?
Meer dan 45 minuten om bij een ziekenhuis te komen
Wie niet over een auto beschikt, doet er vaak lang over om een ziekenhuis of polikliniek te bereiken. Uit de analyses blijkt dat 30 procent van de ouderen niet binnen een half uur bij zorg kan komen, 12 procent niet binnen 45 minuten. Dat geldt zowel voor landelijk, als stedelijk gebied.
Teruggang in bereikbaarheid
Sinds 2012 is het openbaar vervoer in veel delen van Nederland versoberd. Die versobering heeft geleid tot verminderde bereikbaarheid van voorzieningen en banen. Dat geldt vooral voor ziekenhuislocaties, maar ook voor scholen en supermarkten. De effecten zijn niet alleen fors voor mensen die wonen in landelijk gebied, maar ook voor huishoudens die aan de randen van de stad wonen. Met name in de avonduren en in het weekend kunnen deze bewoners met openbaar vervoer minder goed bij ziekenhuizen, apotheken, supermarkten en andere voorzieningen komen.
Lees hier de publicatie van het PBL
Foto Pixabay