Column en Blog
Rosan Kocken: “Noord-Holland ís het gewoon”
Rubrieken: Column en Blog, Statenverkiezingen 2023
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Provincie
Wie zijn de gedeputeerden die de komende 4 jaar het bestuur van onze provincie vormen? Vandaag maak je kennis met Rosan Kocken van GroenLinks. Zij gaat over de onderwerpen klimaat en energie, natuur en landschap en water en bodem.
Hoe kijk je terug op de periode voor en na de Provinciale Statenverkiezingen?
“Nou, ik ben eigenlijk wel blij dat die tijd achter de rug is. In het vorige GS-college kwam ik er als laatste bij; toen de collega's al richting afronding gingen. Dan kun je er een andere energie in leggen dan wanneer je het de volle 4 jaar doet. Dus ik sta te trappelen om te beginnen!”
Wordt het dan deze zomer alleen maar stukken lezen of is er ook tijd voor een boek?
“Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een boek heb uitgelezen. De ‘Klimaatgids voor de 21ste eeuw’ van Tim van Hattum zit al 5 weken in mijn tas, maar het schiet totaal niet op. Of ik er deze vakantie aan toe kom, is de vraag. Voor het inwerken krijg ik allerlei dingen aangereikt en het is handig om die alvast tot je te nemen. Verder heeft voorbereiding óók te maken met je hoofd er klaar voor maken. Ik heb het nodig om af en toe wat voor me uit te turen.”
Wat is je favoriete plek in Noord-Holland?
“De Waterleidingduinen. Omdat dat zo'n plek is waar ik graag met mijn partner en 2 kinderen naartoe ga. Je kunt er heerlijk wandelen en er is genoeg te zien: paddenstoelen, herten, konijnen, misschien een vos. Als je voortdurend het nieuws volgt, heb je niet altijd het gevoel dat de wereld mooi is, maar als ik daar ben, heb ik dat wel.”
Heb je dat gebied nodig om te ontspannen?
“Nee, dat is denk ik wat veel mensen in de natuur ervaren, maar ik kan heel goed de rust in mezelf vinden. In mijn studietijd werkte ik in de garderobe van een discotheek en in die takkeherrie kon ik prima urenlang studeren.”
Heb je een tip voor een geheim adresje in de provincie?
“Elke kringloopwinkel in Noord-Holland is een geheim adresje. Ik ben daar dol op. Blijkbaar kan ik enorm genieten van andermans ouwe troep. Ik koop heel weinig nieuwe dingen en ik ben helemaal voor het doorgeven van gebruikte spullen via de kringloopwinkel. Mensen doen zoveel weg dat nog hartstikke mooi en handig is. Leuk om daartussen te neuzen.”
Waarom voel jij je Noord-Hollander?
“Op een jaar Den Haag en een halfjaar Montreal na heb ik hier altijd gewoond. Geboren in Alkmaar, opgegroeid in Heerhugowaard, gestudeerd in Amsterdam. We hebben hier prachtige natuur – Texel! – en cultureel is er heel veel aanbod, van Amsterdam tot De Kop. Noord-Holland ís het gewoon.”
Wat voor een bestuurder ben jij?
“Een ongeduldige. Ik wil aan de slag! Er moet zoveel gebeuren.”
Is dat ongeduld een voor- of een nadeel?
“Allebei. Je kan in je eentje natuurlijk niet veel harder gaan dan alle andere collega's bij elkaar. Maar ‘rustig aan’, dat is niks voor mij. Zoveel dingen zijn nog niet zoals ze zouden moeten zijn. Dan kan een beetje ongeduld geen kwaad.”
Wat zie je als jouw belangrijkste taak als gedeputeerde?
“De provincie een beetje mooier maken. Misschien is dat wel je taak als mens: iets goeds toevoegen aan de maatschappij, iemand helpen. Maar het ligt ook aan je mogelijkheden. Soms is je enige mogelijkheid: naar iemand glimlachen. En soms is dat: beleid inzetten waar we allemaal wat beter van worden. Ik hoop dat ik dat laatste voor elkaar krijg en bij gebrek daaraan zal ik óók proberen het allemaal iets mooier en beter te maken. Heel veel mensen proberen goed te doen. Ik word een beetje narrig als wordt gezegd dat dat tegenwoordig niet meer zo is. Ik denk wel dat veel mensen andere zorgen aan hun hoofd hebben. Als er te veel onder druk staat, lukt het niet altijd meer om het mooie te zien. Als meer mensen zich ontspannen kunnen voelen, kunnen ook meer mensen de wereld een beetje mooier maken.”
Wat mogen inwoners van jou verwachten?
“Dat ik er ben voor wat zij aan mij kwijt willen. En dat ik graag naar ze luister en met ze praat.”
Waar moeten we als maatschappij meteen mee stoppen?
“Met niet-constructieve gesprekken voeren. We moeten veel meer zoeken naar gezamenlijke belangen en hoe we dingen oplossen. In plaats van eindeloze gesprekken voeren over wie er gelijk heeft en of er wel een probleem is.”
Waar moet de provincie vooral mee doorgaan?
“Met voorop durven lopen. Dat deden we met de Keti Koti dialoogtafels die we organiseerden en de excuses die onze commissaris van de Koning vorig jaar aanbood voor het slavernijverleden. Ik ben heel trots dat hij dat deed. Hij liep daar voor de troepen uit en dat betekende enorm veel voor heel veel mensen.”
En waar moet jijzelf mee doorgaan?
“Doorwerken, want er is zoveel te doen. Maar ik moet soms ook een grapje maken. Ik heb de neiging om te veel op te gaan in het werk. Het gaat natuurlijk niet zo goed met de wereld en daar kun je mismoedig van worden. Toch helpt het niks als we gaan zitten somberen.”
Foto provincie