Mijn Historisch Amstelveen
Schouwburg Amstelveen viert gouden jubileum
Rubriek: Mijn Historisch Amstelveen
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Vereniging Historisch Amstelveen/M
Schouwburg Amstelveen in het Stadshart van Amstelveen bestaat 50 jaar. De schouwburg viert dit het hele jaar door.
Het heeft wat voeten in de aarde gehad, voordat Amstelveen zijn eigen schouwburg kreeg. De gemeente had een openluchttheater, achter de Kruiskerk en een bioscoop in het Oude Dorp, Concordia. En verder waren er nog zalen waar soms toneelvoorstellingen werden gegeven, zoals het Patronaatsgebouw/Noorddamcentrum in Bovenkerk, de aula van het Casimirlyceum aan Tulpenburg of voor de Tweede Wereldoorlog café De Uitkijk aan de huidige Amsterdamseweg tegenover de Kalfjeslaan.
In de jaren vijftig van de 20ste eeuw kwamen er plannen om een nieuw centrum te bouwen op een meer centrale plek in de gemeente. Dit was de locatie van het huidige Stadshart. Dat nieuwe centrum, Plein 1960 en het Binnenhof, werd in 1961 geopend.
Vanaf het begin af aan was het ook de bedoeling dat er een cultureel centrum zou komen. In 1962 werden hier concrete plannen voor gemaakt. Deze voorziening was een onderdeel van een groots opgezet plan om het centrum verder uit te breiden. Er zou een grote schouwburg komen, maar deze opzet haalde het financieel niet. Toen in 1966 bij Koninklijk Besluit een streep door de verdere uitbreiding van het centrum werd gehaald vanwege te grote concurrentiekracht in de regio, moest ook het ontwerp voor het cultureel centrum opnieuw naar de tekentafel.
In 1969 besloot de raad aan de Meander een Cultureel Centrum te realiseren, met 600 zitplaatsen. Hiertegen kwam grote weerstand van bewoners. Na raadpleging van de bewoners en culturele groeperingen kon de opdracht worden gegeven aan architect R.D. Bleeker en werd in januari 1973 de eerste paal geslagen. Een bijzondere paal, want deze was door de leerlingen van de Theo Thijssenschool naar eigen ontwerp beschilderd met de negen muzen. Het Cultureel Centrum en bioscoop Oscar konden begin 1975 in gebruik worden genomen. Ook de VVV was gehuisvest in het gebouw.
Betreurd werd echter dat het er niet van gekomen was om een echt cultureel hart van de gemeente te maken, waar ook bijvoorbeeld de muziekschool en de volksuniversiteit een plek zouden vinden en waar ruimte was om zelf creatief en muzikaal aan de slag te gaan. Een cultureel hart zou er pas in 1995 komen, toen de Cultuurstrip werd gerealiseerd, met de Volksuniversiteit, de muziekschool, P60 en de bibliotheek. Het tot Schouwburg Amstelveen omgedoopte Cultureel Centrum werd een onderdeel van de Cultuurstrip en Cinema Oscar werd Cinema Amstelveen.
Wie wil kan een speciaal jubileumbiertje op de jarige schouwburg nemen, gemaakt door de Amstelveense brouwerij de Naeckte Brouwers.
Foto's: Beeldbank Amstelveen