Sport
Provincie huldigt Olympische en Paralympische medaillewinnaars
Rubriek: Sport
Gepubliceerd:
Laatste update:
De provincie Noord-Holland heeft woensdag 18 september 2024 Olympische en Paralympische medaillewinnaars geëerd met een sportpenning.
De atleten werden gehuldigd in provinciehuis Paviljoen Welgelegen in Haarlem en namens alle inwoners van Noord-Holland bedankt voor hun inspirerende prestaties. Met een persoonlijke toespraak voor elke medaillewinnaar zetten commissaris van de Koning Arthur van Dijk en gedeputeerde sport Jeroen Olthof de sporters vol in de schijnwerpers.
Onder meer Dimeo van der Horst en Jan Driessen (3x3 basketbal), Yibbi Jansen, Pien Dicke en Marijn Veen (hockey), Mariska Beijer, Saskia Pronk en Lindsay Frelink (rolstoelbasketbal) en een elfkoppige roeidelegatie waren aanwezig in het provinciehuis.
Glinsterend goud
De bewondering kwam woensdag van 2 kanten. De tientallen atleten keken hun ogen uit in de statige Statenzaal en tuurden soms met open mond naar de hoge plafonds en de kleurrijke droomluchters in het provinciehuis. “Wat is het hier mooi", klonk het. En ook de gebakjes met medaillefoto's konden op complimenten rekenen. “Kijk nou, hoe leuk!” Op hun beurt vergaapten Van Dijk en Olthof zich aan het glinsterende goud, zilver en brons dat de sporters hadden meegebracht voor de groepsfoto.
“Dit soort dagen blijven voor mij heel bijzonder", zei 3x3-basketballer Dimeo van der Horst. Samen met ploegmaat Jan Driessen had hij zich rechtstreeks vanaf het trainingsveld in Amsterdam naar de huldiging in Haarlem gehaast. Glunderend blikte Van der Horst vervolgens terug op 1 van de Nederlandse Olympische hoogtepunten in Parijs: de winst in de allerlaatste seconde tegen Frankrijk. “Dát meemaken op zo'n podium was weergaloos. Een sportieve ontlading waarin alles samenkwam.”
“Mooiste dag van mijn leven”
Terwijl de meeste aanwezige sporters in Haarlem al de nodige huldigingen achter de rug hadden, gold dat niet voor Van der Horst. Direct na de Olympische Spelen vloog hij naar Litouwen – het geboorteland van zijn vrouw – om er in het huwelijksbootje te stappen. “Dat was de mooiste dag van mijn leven", vertelde de Amsterdammer. “Ik had één groot feest verwacht, maar door de emoties die loskwamen die dag was het nog mooier dan ik had kunnen bedenken.”
59 Olympiërs en 14 Paralympiërs die in Noord-Holland wonen of er zijn geboren wonnen afgelopen sportzomer medailles in Parijs. 40 procent van de gezamenlijke medailleoogst had een Noord-Hollandse link. Die klinkende cijfers zorgden voor trots, bewondering en ongemak bij Van Dijk en Olthof. “Ik ben echt bloednerveus", zei de gedeputeerde. “En supertrots om jullie hier te mogen ontvangen.”
Nederigheid
Ook Van Dijk bekende zenuwachtig te zijn. “We voelen nederigheid voor jullie sportprestaties”, opende de commissaris de bijeenkomst. Hij complimenteerde de 23 aanwezige atleten voor hun “ongelooflijke doorzettingsvermogen. Wat mensen zien, is wat jullie voor het oog van de wereld laten zien. Maar wat ze niet zien, is wat er nodig is om dat te bereiken. Al die uren trainingsarbeid waar geen camera's bij zijn. Die momenten waarop het soms niet gaat zoals je wil. Feit is dat mensen het nodig hebben om te zien wat jullie doen. Dat is pure inspiratie.”
Sportpenning
Zijn woorden zetten de toon voor een middag vol vreugde en vrolijkheid, gelardeerd met oranje sportbeelden. Speciaal voor de gelegenheid had de provincie een 100 jaar oude prijspenning nieuw leven ingeblazen. De eremedaille werd omgedoopt tot sportpenning en de Haarlemse kunstenaar Jennifer Hoes maakte er een modern ontwerp van. Met elementen uit het verleden sloeg ze een brug naar het heden.
Atleet Marlène van Gansewinkel nam de sportpenning lachend in ontvangst. Zij had woensdagmiddag de meeste medailles bij zich: 2 zilveren en een bronzen. “Ik heb er het maximale uitgehaald”, keek ze trots terug op de Paralympische Spelen.
“Sport is voor iedereen”
Van Gansewinkel spant zich in voor sporters met een beperking: in 2017 zette ze samen met haar coach Guido Bonsen en collega-atleet Fleur Jong het team Para Atletiek op. "Maar het is niet alleen voor topsporters. Onze stichting helpt ook mensen en kinderen met een beperking die niet per se op topniveau atletiek willen doen. Als kind heb ik altijd met atleten zonder beperking gesport, en mede daarom hebben we dit ook opgezet. We willen de drempel om gewoon te sporten voor mensen met een beperking minder hoog maken. Want sport is voor iedereen.”
Gedeputeerde Olthof sloot zich daarbij aan: “Kinderen, jongeren, volwassenen; iedereen heeft baat bij sporten. Het is niet alleen goed voor je, het is ook een sociale bezigheid en onderdeel van een gemeenschap.”
Kinderen inspireren
“Deze Olympische en Paralympische Spelen hebben laten zien dat jullie kinderen inspireren”, sprak Olthof de atleten toe. “Jullie zijn een inspiratiebron voor de toekomstige generatie sporters. Als provincie willen we kijken hoe we talenten die zich verder willen ontwikkelen, op weg kunnen helpen. Want we vinden dat iedereen die kans zou moeten krijgen. Hoe wij aan de slag willen gaan met talentontwikkeling, zijn we nu aan het uitzoeken. Suggesties van jullie zijn daarbij meer dan welkom! Graag ga ik met jullie in gesprek over de reis die jullie hebben afgelegd en wat daarvoor nodig was.”
Foto provincie