Sport
RODA ’23 bestaat 100 jaar
Rubrieken: Sport, Mijn Historisch Amstelveen
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Vereniging Historisch Amstelveen/M
De Bovenkerkse sportvereniging RODA’ '23 bestaat eind augustus 100 jaar. RODA’23 (Recht Op Doel Af) werd opgericht op 31 augustus 2023.
Voetbal was uit Engeland overgewaaid, maar RODA werd meer dan een voetbalclub. RODA’ 23 kreeg van de bisschop van Haarlem de volmacht om als enige R.K. Sportvereniging in Bovenkerk te fungeren en alle takken van sport te beoefenen. Het eerste veld kwam te liggen tegenover het St. Urbanuspark op het land van boer Broekhuizen waarop ook de eerste voetbalkeet tot stand kwam.
De eerste tien jaren werden vooral gekenmerkt door veel verhuizingen. Eerst verder de Legmeerpolder in, daarna naar de kleine Noorddijk (thans Amsterdamse Bos) en in 1932 naar de Middenweg, Zwarte Polder. De oprichting van een jeugdafdeling gaf de vereniging een ruimer werkterrein en het was de jeugd die RODA ’23 haar eerste kampioen bezorgde. Onder Frits Gaarenstroom werden diverse afdelingen toegevoegd: een atletiekafdeling, een damesafdeling voor wandel- en handbalsport.
Voorzitter Chris Jonkers maakte de vereniging echt volwassen en speelde tevens een belangrijke rol tijdens de Tweede Wereldoorlog als verzetsleider. In 1940 moest RODA ’23 haar veld aan de Middenweg verlaten. Aan de Noorddammerweg werd met veel moeite een vervangend terrein gevonden, maar de Duitse inval maakte voorlopig een eind aan vele plannen. De Duitsers gebruikte het veld als exercitieterrein, waardoor de grasmat danig werd gehavend. Tijdens de oorlog besloten trainer Gaarenstroom en Joop Fritschy om een cluborgaan in het leven te roepen, dat vanaf oktober 1943 verscheen in gedrukte vorm.
Na de oorlog verhuisde RODA ’23 naar de Noorddammerlaan, een knus terrein dat werd gehuurd van boer Blauwhoff. De club moest dit terrein in 1953 weer verlaten vanwege de oprukkende woningbouw in Bovenkerk. In dat jaar vestigde de vereniging zich aan het huidige terrein aan de Noorddammerweg.
Vanaf het midden van de jaren vijftig nam het ledenaantal toe en werden complex en clubgebouw uitgebreid. Andere afdelingen ontstonden, zoals turnen, volleybal en tafeltennis. Vanaf 1954 ontstond de wens om RODA ’23 organisatorisch om te vormen tot een omni-vereniging. In 1956 wordt in de nieuwe concept statuten de toekomstige structuur van een hoofdbestuur en afdelingsbesturen vastgelegd.
Bij de afdeling Voetbal namen de prestaties enorm toe, hetgeen tot uitdrukking kwam in een reeks van kampioenschappen van het eerste elftal in de jaren 1957, 1958, 1960 en 1961. In 1957 betekende dat promotie naar de 4e klasse KNVB en in 1961 promotie naar de 3e klasse KNVB.
Tot het jaar 1964 heeft RODA ’23 altijd zelf haar velden onderhouden, maar vanaf dat jaar werden de velden aangekocht en onderhouden door de gemeente. In twee fasen (1968 en 1970) werd het clubgebouw uitgebreid. Bij het 50-jarig bestaan in 1973 werd door burgemeester Beelaerts van Blokland, namens de Koningin de "Erepenning van verdienste" voor de gehele vereniging uitgereikt. Het totaal aantal leden groeide in 1974/1975 tot bijna 1200. Het sportveldencomplex werd uitgebreid met twee nieuwe velden en een recreatieveldje.
In 1974 werd het plan ontwikkeld tot een grootse uitbreiding van het clubhuis. Opmerkelijk is de grote zelfwerkzaamheid van haar leden waardoor RODA ‘23 een enorme uitbreidingen van het clubgebouw heeft gerealiseerd met een minimum aan kosten. In 1976 werd een nieuw clubgebouw in gebruik genomen.
RODA '23 groeide mee met de uitbreiding van Amstelveen met de wijken Waardhuizen, Middenhoven en Westwijk. Vooral het realiseren van Westwijk betekende voor de afdeling voetbal een enorme toevloed van leden.
Binnen Amstelveen kwamen de uitbreidingen Waardhuizen en Middenhoven tot stand, maar toen in 1989 gestart werd met het realiseren van Westwijk, betekende dat vooral voor de afdeling voetbal een enorme toevloed van leden, hetgeen zich vertaalde in aanpassingen van het sportcomplex. Er werd een biljartafdeling toegevoegd en diverse andere afdelingen behaalden kampioenschappen. Naast reguliere wedstrijden van de verschillende afdelingen werden steeds meer andere sportevenementen opgezet, zoals sportmiddagen en – avonden, fietstochten, triatlons, bedrijfsvolleybaltoernooien.
RODA ’23 was aangesloten bij de NKS (Nederlandse Katholieke Sportbond), een ideële bond die vanuit de katholieke gedachte veel deed aan jeugdvorming, leiderscursussen en ondersteuning van de aangesloten verenigingen. Zo nam de jeugd van de afdeling Voetbal deel aan de NKS zomerkampen, terwijl de afdelingen Turnen en Volleybal interlands organiseerden in samenwerking met de NKS.
Tijdens de viering van het 60-jarig bestaan in 1983 waren zelfs geëmigreerde leden uit Australië aanwezig, hetgeen een bewijs was hoeveel mensen deze club nog steeds in hun hart sloten.
Uit de geschiedenis van RODA ’23 blijkt vooral dat heel veel leden met toewijding en gedrevenheid veel werk hebben verricht om zo’n grote vereniging draaiende te houden.
Foto: het clubgebouw van RODA '23 aan de Noorddammerlaan in 1967, herkomst: Beeldbank Amstelveen