Activiteiten en Cultuur
Ontmoet De Denen in Cobra Museum
Rubriek: Activiteiten en Cultuur
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: cobra museum / redactie MijnAmstelveen
Wel eens gehoord van Ovartaci, Sonja Ferlov of Ernest Mancoba?
Cobra Museum neemt ons komende maanden mee om kennis te maken met bijzondere kunstenaars.
Dit jaar viert Cobra Museum namelijk dat 75 jaar geleden de Cobra beweging werd opgericht. U weet natuurlijk, de naam COBRA is een samenstelling van Copenhagen, Brussel en Amsterdam. Voorname vertegenwoordigers van deze beweging waren Dotremont, Noiret, Appel, Corneille en Constant en Jorn.
De samenstellers van de nieuwe expositie in het Cobra Museum hebben het 75 jarig bestaan van de beweging gewijd aan Deense kunstenaars, die als voorlopers van de Cobra Beweging gelden.
Van 27 januari tot 14 mei 2023 kan je daarom genieten van een drieluik tentoonstelling: Ontmoet De Denen, bestaande uit:
- Wij kussen de Aarde, Deense moderne kunst 1934-1948
- je est un autre, werken van Ernest Mancoba en Sonja Ferlov
- Becoming Ovartaci, werken van Louis Marcussen
Wij kussen de aarde – Deense moderne kunst 1934-1948
In de jaren 1934-1948 ontwikkelde zich een spontane, abstracte kunstvorm die uniek was voor Denemarken en later een belangrijke wegbereider zou zijn voor de Cobra-beweging (1948-1951). De kunstenaars die Cobra begonnen kwamen uit Nederland, België en Denemarken.
De Nederlandse en Belgische kunstenaars waren relatief jong, in tegenstelling tot de Deense kunstenaars die gemiddeld tien à vijftien jaar ouder waren. Zij hadden voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog al een artistieke ontwikkeling doorgemaakt en veel kunst tentoongesteld. Daarmee hadden ze een grote invloed op de jongere generatie Cobra-kunstenaars. Nog niet eerder werd een tentoonstelling buiten Denemarken aan dit onderwerp gewijd. Wij kussen de aarde doorbreekt bovendien de traditionele canon van de kunstgeschiedenis en toont ook vrouwelijke kunstenaars en kunstenaars die in de conventionele Deense en internationale kunstgeschiedenis vaak genegeerd.
Je est un autre - Ernest Mancoba & Sonja Ferlov Mancoba
Speciale aandacht is er voor het oeuvre van het interraciale kunstenaarskoppel Sonja Ferlov (Denemarken) en Ernest Mancoba (Zuid-Afrika). Beiden waren betrokken bij de oprichting van de Cobra-beweging in Denemarken, zij het aan de zijlijn. Zij hadden ieder hun eigen internationale kunstenaarspraktijk. In 2019 presenteerde Centre Pompidou twee grote retrospectieven van hun oeuvre, in Amstelveen is een selectie te zien.
De levensverhalen van Ferlov en Mancoba zijn meeslepend en hadden een grote impact op hun kunst. Hun interraciale relatie was uniek in die tijd waardoor ze veel tegenwerking en racisme ervoeren. Een groot deel van hun leven brachten ze door als bijna-kluizenaars van de maatschappij, voornamelijk met elkaar. Door deze nauwe relatie bleven hun artistieke werken ontegenzeggelijk individueel, maar het werk van de een beïnvloedde dat van de ander. Het paar hield er dezelfde overtuigingen op na, waaronder de rol die kunst moet spelen om de mensheid samen te brengen op gemeenschappelijke grond. De tentoonstelling Je est un autre laat zien hoe al deze verschillende aspecten hun kunst beïnvloedde.
Becoming Ovartaci
De tentoonstelling onthult het bijzondere verhaal van de kunst en het leven van de Deense kunstenaar Ovartaci. Dat speelt zich af in de periferie van de Cobra-beweging (1948-1951). Met meer dan 70 schilderijen, tekeningen en sculpturen laat het Cobra Museum bezoekers kennis maken met de kunstenaar. Het merendeel van de getoonde werken zijn bruiklenen van particuliere verzamelaars die nog niet eerder aan het publiek werden getoond. Ook de twee kunstwerken die vorig jaar juli werden herontdekt in Collection l’Art Brut zijn nu te zien.
Ovartaci (1894 – 1985, geboren als Louis Marcussen) was een opmerkelijke kunstenaar wiens artistieke oeuvre nauw verweven was met haar eigen, radicale levensverhaal. Haar werk stijgt uit boven elke conventionele categorisering zoals expressionisme, surrealisme of art brut. Haar werk bevraagt thema’s die ook vandaag de dag zeer actueel zijn, zoals machtsverhoudingen, tolerantie en identiteit. Ovartaci was een begaafd kunstenaar en autodidact, een dichter, een wereldreiziger, een intellectueel, een psychiatrisch patiënt, een dromer en nog veel meer. Haar schilderijen, beeldhouwwerken, werken op papier en muurschilderingen omvatten haar hele wereld. Ze leefde letterlijk in en met haar kunst.
Lees hier het hele verhaal
Cobra Museum timmert aan de weg
Tijdens de perspreview op woensdag 25 januari - waar ook MijnAmstelveen aanwezig was - lichtte een gedreven Stefan Raay, directeur Cobra Museum het ontstaan van deze bijzondere en unieke tentoonstelling verder toe. De tentoonstelling was overigens twee jaar eerder al gepland, maar kon vanwege COVID niet doorgaan. Zoals elk nadeel zijn voordeel heeft komt de de expositie nu samenvallend met het 75 jarig jubileum vabn de Cobra Beweging, dus precies op tijd. Tijdens de bijeenkomst werd ook kennisgemaakt met de conservatoren van de drie expositie onderdelen. Conservator Naja Rasmussen verhaalde over moeilijke omstandigheden waaronder de kunstenaar Ovartaci bijna haar hele leven verkeerde en binnen een leefcocon bijzondere kunstwerken tot stand heeft gebracht. Pim Arts als conservator van Wij Kussen de Aarde vertelde over zijn drijfveren om deze collectie tot stand te brengen mede vanuit zijn achtergrond als historicus.
De expositie “Ontmoet De Denen” is een unieke kans om je te verdiepen in een specifieke kunstwereld in pakweg de jaren 30-50 van de vorige eeuw.
Cobra timmert hiermee hard aan de weg om de interesse in de Cobra beweging aan wakkeren. En daar blijft het niet bij. Verderop in het jaar worden nog twee exposities passend bij Cobra75 georganiseerd.