Tweede Kamer verkiezingen
TK-verkiezingen 2023: wat zijn de plannen voor het lokaal bestuur?
Rubriek: Tweede Kamer verkiezingen
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: VNG
Later deze maand vinden de verkiezingen plaats. Maar welke verkiezingsplannen hebben invloed op het lokaal bestuur? VNG Magazine zet de plannen voor gemeenten op een rij.
Armoede en bestaanszekerheid
Als het aan de VVD ligt, moet het armoede- en schuldenbeleid van gemeenten gericht zijn op ‘ontzorging’ van mensen met problematische schulden. Gemeenten moeten laagdrempelige hulp bieden en actief het gesprek aangaan met mensen die hun brieven niet beantwoorden en structurele betalingsachterstanden hebben.
BBB wil gemeenten extra compenseren voor de bijkomende uitgaven aan bijzonder bijstand om huishoudens die onder het sociaal minimum zakken, te kunnen ondersteunen. Volt gaat verder en stelt dat armoedebestrijding onderdeel moet worden van het Nationaal Preventieakkoord, dat nu vooral is gericht op het terugdringen van roken, alcoholmisbruik en overgewicht.
GroenLinks-PvdA komt met het voorstel om de doelgroep voor gemeentelijk minimabeleid overal gelijk te trekken: minimaal 120 procent van het sociaal minimum. Ook krijgen gemeenten in de plannen van deze partij meer ruimte om lokale belastingen kwijt te schelden. ‘Voor mensen met een uitkering en een vermogensgrens die gelijk is aan die van de bijstand, komt er automatisch kwijtschelding.’ Daarnaast zou er een landelijke pauzeknop moeten komen: : zodra je hulp vraagt, gaat de inning van nieuwe schulden op pauze.
De ChristenUnie wil huisuitzettingen bij gezinnen met kinderen verbieden: ‘Wanneer iemand in een schuldhulpverleningstraject zit, kan van huisuitzetting ook geen sprake zijn. Dit geldt ook voor afsluiting van water, gas, en elektra.
Participatie
De VVD wil dat bij overtredingen van de Participatiewet ‘slimmer’ wordt opgetreden. Zo zouden niet alleen boetes, maar ook cursussen opgelegd kunnen worden wanneer dat helpt om de participatie te bevorderen. De partij vindt ook dat gemeenten mensen die lang in de bijstand zitten, ‘veel actiever’ moeten helpen.
Het CDA noemt een scala aan middelen om mensen die dat willen aan het werk of op weg naar passend werk te helpen: sociale ontwikkelbedrijven, de invoering van de basisbaan en de maatschappelijke diensttijd en de verdere ontwikkeling van ‘leven lang ontwikkelen’.
GroenLinks-PvdA wil af van de ‘verstikkende eis’ van de verplichte tegenprestatie, de taaleis en de zoektermijn voor jongeren en als mensen foutieve informatie aanleveren, dan moet dat worden gecorrigeerd zonder dat direct automatisch een boete volgt. Ook deze partij wil ‘basisbanen’ voor betekenisvol werk. Gemeenten moeten voor de realisering hiervan budget krijgen.
Bij1 noemt de Participatiewet ‘mislukt’ en wil deze helemaal van tafel.
Zorg en Wmo
Volt is voorstander van afschaffing van het landelijke Wmo-abonnementstarief. Daarvoor in de plaats moet de inkomensafhankelijke eigen bijdrage terugkeren, voor alle vormen van maatschappelijke ondersteuning – met uitzondering van rolstoelen.
Dat vind ook D66, dat verder pleit voor een herziening van de financiering van de Wmo, opdat gemeenten aan de zorgbehoefte kunnen voldoen. GroenLinks-PvdA wil meer ruimte en middelen voor gemeenten en ook JA21 zegt dat de financiële houdbaarheid van gemeenten van groot belang is.
BBB wil dat het rijk ‘samen met gemeenten’ gaat zorgen voor geschikte en betaalbare huisvesting voor huisartsen ‘in elk dorp en/of wijk’. Daarnaast moet er volgens BBB worden samengewerkt met lokale gemeenschappen voor preventie en gerichte zorg, met een rol voor gemeenschapshuizen, wijkcentra en (sport)verenigingen.
Ook GroenLinks-PvdA keert zich tegen wat ze noemt de ‘verschraling van zorgvoorzieningen’. De lokale politiek zou een belangrijke stem moeten krijgen in de besluitvorming over de beschikbaarheid van acute zorg.
BVNL wil de decentralisatie van de jeugdzorg terugdraaien. Deze partij staat daar alleen in. Alle andere partijen willen dat gemeenten voldoende geld krijgen dat nodig is voor een passende inzet van jeugdhulp.
Volt wil een recht op zendtijd voor politieke partijen bij de lokale omroep.
Lees hier het volledige artikel van de VNG: https://vng.nl/artikelen/tk-ve...