Verkeer en Mobiliteit

Herbert Raat deelt tik uit aan GroenLinks
Rubrieken: Verkeer en Mobiliteit, Nieuws
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Herbert Raat/B
GroenLinks meldde onlangs in een persbericht dat zij vraagtekens zetten bij stoppen met deelscooters in Amstelveen.
Daarover kwamen al langere tijd klachten over binnen, met name over de overlast door het parkeren op trottoirs die voor voetgangers de doorgang ernstig belemmerden. Het college vond dat voldoende reden om te stoppen met contracten van de scooterverhuurders; daarvoor in de plaats wordt gekeken naar de mogelijkheid elektrische huurfietsen aan te bieden.
De onverwachte reactie van de Groenlinks fractie deed wethouder Herbert Raat in de pen klimmen. En zijn reactie is niet mals, lees maar.
Deze week kwam GroenLinks met een persbericht dat ze verbaasd zijn dat de gemeente stopt met deelscooters( lees HIER). Ze vinden dat dit niet kan. Als ik dit zo lees, vraag ik mij af waar GroenLinks de afgelopen 4 jaar is geweest. Ze vertellen niet het hele verhaal, zoals over de overlast die deelscooters op straat veroorzaken.
Regent klachten
Deelscootervervoer was een paar jaar geleden een prima concept, maar dit concept is verworden tot één grote bende op straat. We hebben jarenlang geprobeerd met de deelscooteraanbieders afspraken te maken, maar er kwam geen goede oplossing. Het regent klachten van inwoners over deelscooters die door heel Amstelveen de doorgang voor voetgangers op het trottoir belemmeren. In woonwijken, bij de sportvelden, voor de deur van ondernemers. Met name ouderen met een
rollator of Amstelveners in een rolstoel zijn hiervan de dupe. Dit willen we niet in Amstelveen. Dan is de maat een keer vol.
Halve verhaal
Jammer genoeg hoor je GroenLinks hier niet over. Zij vragen de mening van deelscootergebruikers over het stoppen met deelscooters, maar dat is het halve verhaal. Dan staat de uitslag al vast. Vraag de mening van alle Amstelveners en ondernemers, ook diegene die overlast ervaren. Dat is de afweging waarvoor je in de politiek zit.
Politici naar de mond praten
Wat mij is opgevallen, is dat de deelscooteraanbieders heel goed zijn in hun public affairs. Dat wil zeggen, beleidsambtenaren en politici naar de mond praten over mooie doelstellingen en het terugdringen van auto’s. Maar de keerzijde hiervan is dat de overlast op de straat wordt afgewenteld. We spreken deze bedrijven al jaren aan op hun verantwoordelijkheid, maar het werd nooit echt serieus genomen.
In de tuin van Groen Links
Wij zijn niet tegen deelmobiliteit, maar wel tegen deze vorm omdat het een bende is geworden. Dat blijkt ook wel uit de Facebook-reacties die ik doorgestuurd krijg. Dit zijn vaak niet de meest genuanceerde reacties, maar de strekking is: zet die deelscooters lekker in de tuin van GroenLinks. Net als GroenLinks zien wij de toegevoegde waarde van deelmobiliteit. Maar deelscooters zijn wat ons betreft ingehaald door de tijd en daarom kijken we naar de toekomst, naar wat wél kan. En dan komen we uit bij deelfietsen.
Bestaande fietsenrekken
Vorig jaar ben ik met beleidsadviseurs op bezoek geweest bij deelfietsenaanbieder Donkey Republic, (lees HIER). Dat is een organisatie die flink aan het uitbreiden is in onze regio en in de rest van Nederland. Uit Europees onderzoek blijkt dat deelscooters meestal voor dezelfde afstand worden gebruikt als deelfietsen. Deelfietsen zorgen voor minder overlast, omdat je ze gewoon in de bestaande fietsenrekken kunt parkeren. Ook zijn ze een goed alternatief voor fijnmazig vervoer dat op sommige plekken in Amstelveen lastig voor elkaar te krijgen is. Wij zijn ook in overleg met
Uithoorn en die gaan wellicht ook meedoen.
Uitnodiging
Wellicht is dit alles aan GroenLinks voorbijgegaan. En daarom wil ik ze van harte uitnodigen om met mij op werkbezoek af te leggen bij deze deelfietsenaanbieder. Zodat ze zelf kunnen horen wat de toekomst kan brengen.
Foto: Blog Herbert Raat