Verkeer en Mobiliteit
Scholen en verkeer in Amstelveen
Rubrieken: Verkeer en Mobiliteit, Onderwijs en Educatie, Conchita Willems, Nieuws
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Conchita Willems
Stuur een mail
Afgelopen maandag en dinsdag werden er in Amstelveen weer de jaarlijkse verkeersexamens voor groepen 7 en 8 georganiseerd voor de scholen. Verkeerswethouder Herbert Raat gaf maandagochtend de aftrap bij de Kruiskerk, dat het startpunt van de examenroute was. Scholen zowel in onze woonplaats als elders in het land, doen er alles aan om de kinderen veilig op school en weer thuis te krijgen. Vooral de omgeving van school en de weg ernaar toe moet veilig zijn. Veilig Verkeer Nederland ondersteunt scholen hierbij en biedt lesmateriaal aan hoe aandacht te besteden aan verkeersveiligheid door middel van verkeerslessen. De jeugd, de ouders en de scholen hadden vooraf goed geoefend met veilig fietsen en het theoriegedeelte was achter de rug. Aandacht bij het oefenen waren met name het achterom kijken, het richting aangeven, een ruime bocht naar links maken en het links en/of rechts kijken. Vooral voorrang geven en voorgaan vonden ze best lastig. Bijna 700 leerlingen van Amstelveense scholen startten vanuit de Kruiskerk aan de Van der Veerelaan met fietsen. Er werd gecontroleerd door ouders en leerkrachten van de verschillende deelnemende scholen.
Hoe beleven de kinderen deze aandacht voor veilig verkeer? Doet de school hier genoeg aan? En doen de ouders genoeg aan veiligheid in het verkeer? Voelen kinderen zich veilig op weg van en naar school? In het verkeer gaat het vaak maar net goed en dan zeggen we snel even “sorry hoor!” Is sorry zeggen genoeg of …: Sorry, ik stond met de auto op de stoep! – Sorry ik zag je niet – Sorry ik ben laat dus …? Een oprechte verontschuldiging bestaat uit sorry zeggen en ervoor zorgen dat het niet weer gebeurt. Is sorry zeggen en druk, druk, druk een excuus om je niet aan verkeersregels te houden? Wat voor voorbeeld geven volwassenen? Zijn ze laat of druk en gaan ze daardoor harder rijden, of ze rijden al te hard of bellen tijdens het rijden? Je aandacht voortdurend heen en weer schakelen – want dat is waar bellen bij het rijden op neerkomt, heeft als nadeel dat het gevaarlijk is. Je beseft dit als het mis gaat. Als kind mag, durf of wil je misschien niets zeggen als volwassenen de verkeersregels breken. Of wordt hier niet bij stilgestaan?
De sfeer bij de verkeersexamens was in ieder geval zonnig en vrolijk. Zowel leerkrachten, ouders als leden van het organiserend team zagen het gebeuren: de kinderen fietsten volgens de instructies de voorgeschreven route en de verkeersregels zoals ze geoefend hadden. Ze letten als eerste op hun eigen fietsgedrag, en een enkele scholier die even de weg kwijt was, werd veilig op weggeholpen door medescholieren. Prachtig hoor! Een paar fouten die gemaakt werden, zijn geregistreerd en tja, die moeten echt wel persoonlijk landen om ervan te leren om het niet meer te doen! Binnen een paar dagen krijgen de scholieren hun terecht verdiende verkeersdiploma’s.
“Het is zo belangrijk voor kinderen, want vooral op de fiets zijn ze kwetsbaar in het steeds drukker wordende verkeer. De verkeersexamens helpen mee om die kwetsbaarheid te verminderen”, aldus Ben Westendorp, voorzitter van VVN, afdeling Amstelveen.
Het verkeersexamen wordt georganiseerd door Verkeer & Meer, onderdeel van de Vervoerregio Amsterdam. Samen met gemeenten, scholen en anderen werken zij aan het vergroten van de verkeersveiligheid in de regio. Met diep respect voor Veilig Verkeer Nederland als uitvoerder van de praktische verkeersexamens; zie:https://vvn.nl/leer-meer/op-school