Projecten en Wonen
Verduurzaming gemeentelijk vastgoed Amstelveen
Rubriek: Projecten en Wonen
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Gemeente
Sinds 1 januari 2023 moeten alle kantoorpanden in Nederland voldoen aan het energielabel C. Ook de kantoorpanden die in het bezit zijn van de gemeente Amstelveen voldoen aan dit label. Wethouder vastgoed en duurzaamheid Floor Gordon: ‘Als gemeente geven we graag het goede voorbeeld als het om de bescherming van onze aarde gaat. Onze ambitiereikt daarom verder. We willen namelijk dat al ons vastgoed geen CO2, oftewel koolstofdioxide, meer uitstoot in 2030. Daar werken we hard aan.’
De afgelopen tien jaar is de CO2 uitstoot van het gemeentelijk vastgoed al aanzienlijk verminderd. Onder andere door zo’n 65.000 m2 eigen vastgoed te vervangen of te slopen. Daarnaast voert de gemeente verschillende acties uit om het bestaande vastgoed duurzamer te maken en de uitstoot te verminderen. Wethouder Floor Gordon: ‘We zijn goed op weg. Op dit moment heeft de gemeente zo’n 75 gebouwen in bezit. Daarvan heeft 71% een C-label of hoger, 51% daarvan heeft zelfs al een A-label. Dan blijft er 29% van onze vastgoedportefeuille over dat nog niet aan het energielabel C voldoet. Een deel daarvanwordt slechts zeer beperkt gebruikt, denk bijvoorbeeld aan de gebouwen van scoutingclubs.En een ander deel van de energetisch minder goede panden wordt op korte termijn vervangen of gesloopt."
Op naar 0% CO2 uitstoot
De gemeente gaat gefaseerd te werk om te zorgen dat in 2030 het gemeentelijk vastgoed uitstoot vrij is. Op dit moment wordt in kaart gebracht wat nodig is om de 15 meest energie verbruikende panden uitstoot vrij te krijgen. Op basis daarvan worden uitvoeringsplannen gemaakt die dit jaar aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Na goedkeuring kunnen deze 15 panden uitstootvrij te gemaakt worden voor 2026. De overige panden volgen daarna, zodat in 2030 de CO2 uitstoot tot 0% is gedaald.
Meer duurzame maatregelen
De gemeente neemt meer duurzame maatregelen als het om haar vastgoed gaat. Zo is men in 2022 gestart met het installeren van ongeveer 3.500 zonnepanelen op de daken van het gemeentelijk vastgoed. De verwachting is dat dit jaarlijks zo’n 400 ton CO2 besparing en 1 miljoen kWh oplevert. Dat staat gelijk aan de energiebehoefte van 350 huishoudens. Naast het verduurzamen van eigen panden en het aanbrengen van zonnepanelen, kijkt de gemeente naar het eigen energieverbruik. Zo zijn er per pand energiebesparende maatregelen getroffen die al voor een besparing van 10,2% hebben gezorgd. Verder is in het raadhuis en in 7 andere grote gemeentelijke gebouwen de verwarming lager gezet en zijn de gebruikstijden verkort.
FOTOBIJSCHRIFT
Wethouder Floor Gordon bij een gemeentelijk pand dat wordt verduurzaamd en nog dit jaar het energielabel B krijgt. Door de vloer, kozijnen en dak te isoleren. Veder krijgt het pand LED verlichting en worden op het dak zonnepanelengeplaatst.