Gemeente en Politiek
Volop ideeën uitgewisseld over de woonvisie
Rubrieken: Gemeente en Politiek, Projecten en Wonen
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Gemeente Amstelveen
In de woonvisie 2023-2030 wordt geschetst wat voor woningen en woningvoorraad we in Amstelveen willen. Over de eerste voorlopige versie konden inwoners, de gemeenteraad en andere belangrijke partijen al meepraten. Tijdens de meepraat avond op 23 mei in de Annakerk en tijdens het raadsdebat op 24 mei kwamen veel nieuwe ideeën naar voren. De gemeente gaat nu bekijken welke ideeën van alle bijeenkomsten en besprekingen meegenomen kunnen worden in de definitieve woonvisie.
Wethouder Wonen Adam Elzakalai: “De vraag naar woningen in Amstelveen is het hoogste van Nederland. Gemeente Amstelveen staat dan ook op plek 2 als meest aantrekkelijke stad van Nederland om te wonen. Ook kunnen we niet heel veel meer bijbouwen. We moeten goed kijken naar het verdelen van de schaarse ruimte met als doel om de woningen zo eerlijk mogelijk te verdelen onder verschillende doelgroepen, zoals jongeren, starters, ouderen en gezinnen. Op basis van de woonvisie wordt nieuw beleid opgesteld en op de woonvisie wordt getoetst bij nieuwbouwprojecten maar ook voor het maken van prestatieafspraken met corporaties.”
De woonvisie streeft er naar passende woningbouw voor een leefbare gemeente, zodat het hoge voorzieningenniveau behouden blijft. De gemeente blijft investeren in bestaande woonwijken om de leefbaarheid te versterken. Om de wooncrisis te doorbreken gaat de gemeente op zoek naar nieuwe innovatieve oplossingen. Zo komt er een Volkshuisvestingsfonds voor bouw van sociale en middeldure huurwoningen en wil de gemeente meer sociale huurwoningen toewijzen aan Amstelveners.
De gemeente heeft de woonvisie besproken met verschillende betrokken partijen op het gebied van wonen. Zo heeft de gemeente onder andere gesproken met woningcorporaties, ontwikkelaars, makelaars, huurdersvertegenwoordiging en inwoners van Amstelveen. De visie is ook besproken met omliggende gemeenten.
“Alle informatie en nieuwe inzichten die we opgehaald hebben in de verschillende sessies vormen de basis voor de uitwerking naar de 100%-versie. Daarom heeft er nauwkeurige verslaglegging plaatsgevonden bij iedere bijeenkomst, om deze feedback te analyseren en tegen elkaar af te wegen”, zegt wethouder Elzakalai.