Welzijn en Zorg
Vroegsignalering bij betalingsachterstanden
Rubriek: Welzijn en Zorg
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Gemeente/H
De gemeente gaat vaker bij inwoners langs die schulden hebben. “Door in contact te treden kunnen we het probleem sneller oplossen en erger voorkomen”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. “Het leidt tot positieve reacties.”
In 2022 werden een kleine vierhonderd thuisbezoeken gedaan. Er waren dat jaar zo’n tweeduizend signalen van betalingsachterstanden. In 2021 ging het nog omhonderdvijftig thuisbezoeken, naar aanleiding van een kleine elfhonderd signalen.
Vroegsignalering
De gemeente komt in actie na signalen over betalingsachterstanden. Sinds 2021 is zogenoemde ‘vroegsignalering’ wettelijk verplicht, waardoor leveranciers van vaste lasten steeds meer meldingen doen bij de gemeente. “In de beslissing om in contact te treden wegen we een huurachterstand zwaarder dan een achterstand in de zorgverzekering”, legt Van Ballegooijen uit. “De contacten en fysieke bezoeken leiden ertoe dat we sneller een hulptraject kunnen starten.Mensen wachten namelijk vaak jaren voor ze zich bij de gemeente aanmelden omdat ze de weg naar hulp niet kennen of zich schamen. Tegen die tijd is de schuld al aardig opgelopen.”
Aanpak schulden onder jongeren
De toename in thuisbezoeken vloeit voort uit gemeentelijk beleid aangaande schuldhulpverlening. Vanuit dat beleid zijn ook meerdere projecten gestart om jongeren te helpen. “Zo zijn er budgetlessen op scholen om jongeren bewust te maken”, zegt Van Ballegooijen over het lesprogramma Moneyways. Daarnaast voert Humanitas een programma uit waarbij jongeren door vrijwilligers preventief worden ondersteund bij hun financiële administratie.
Jongeren schuldenvrij
De gemeente is ook begonnen met een pilot om jongeren versneld uit de schulden te helpen. “Met Jongeren in Amstelveen Schuldenrvij (JAS) verbeterenwe hun toekomstperspectief door ze te helpen schuldenvrij te worden”, zegt Van Ballegooijen. In de pilot koopt de gemeente de verschillende schulden af. De jongere heeft dan alleen de gemeente als schuldeiser. Deelnemers leveren een maatschappelijke bijdrage met een stage, waarin hun persoonlijke ontwikkeling centraal staat. Ook worden ze waar mogelijk begeleid naar werk, onderwijs of dagbesteding en worden ze gestimuleerd dit vol te houden. Aan het eind van het traject zijn ze schuldenvrij. In 2023 zijn tien jongeren begonnen aan JAS.
Ondernemers
Naar aanleiding van de motie ‘Een goede schuldhulpverlening voor zelfstandigen’ kunnen ondernemers sinds een aantal jaar ook bij de gemeente terecht voor schuldhulpverlening. “We hebben nu de kennis en expertise in huis om ook deze doelgroep te helpen als het nodig is”, zegt Van Ballegooijen. In 2021 hebben bijna 120 ondernemers zich gemeld voor hulp of advies. Vorig jaar waren dat er meer dan tachtig.