Duurzaamheid en Natuur
OBS de Pioniers start met afvalscheidingsproject
Rubrieken: Duurzaamheid en Natuur, Onderwijs en Educatie
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Gemeente Amstelveen
In navolging van een groot aantal basisscholen in Amstelveen gaat ook basisschool OBS de Pioniers haar leerlingen voorlichten over het belang van goede afvalscheiding.
Deze school meldde zich als eerste aan na een oproep van de gemeente voor deelname aan het project ‘Afval scheiden op school’. Andere scholen volgen dit voorbeeld.
Wethouder Frank Berkhout (Afvalbeheer en Onderwijs) en Wethouder Floor Gordon (Natuur- en Milieueducatie en Duurzaamheid) gaven op vrijdag 24 maart het startsein op basisschool OBS de Pioniers. Deelnemende scholen krijgen van de gemeente afvalbakjes voor in de klas, minicontainers en afvaleilanden. Een afvaleiland is één grote afvalbak voor vier soorten afval: papier, plastic/metaal/blik/drinkpakjes (PMD), groente/fruit/etensresten (GF) en restafval. Naast middelen krijgt de school ook een educatief programma over afval scheiden en het belang van grondstoffen hergebruiken aangeboden.
Leren over afval scheiden
Floor Gordon: “We zijn er trots op dat basisscholen van ons aanbod gebruik maken. Het is heel belangrijk dat kinderen op vroege leeftijd leren hoe waardevol het is om afval te scheiden zodat we de grondstoffen weer kunnen hergebruiken. Bovendien nemen zij deze kennis mee naar huis en inspireren hiermee het gezin om thuis ook meer afval te scheiden.”
Steeds minder restafval
“Door de minicontainers en bakken aan te bieden, stimuleren we de scholen om nog meer afval te scheiden en hun hoeveelheid restafval te beperken” zegt Frank Berkhout. “De basisscholen scheiden al papier en karton en kunnen nu ook GF en PMD apart inzamelen. Het afval van de scholen nemen wij mee tijdens onze inzamelroute van huishoudelijk afval.”
Adviesbureau De Bries begeleidt de deelnemende scholen en biedt in samenwerking met de gemeente het educatieve programma aan. Basisscholen kunnen zich nog steeds aanmelden voor het afvalscheidingsproject via: teamschoon@debries.eu.