Column en Blog
Wat voel ik?
Rubrieken: Column en Blog, Conchita Willems
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Kees & Conchita
We hebben genoeg middelen om te bereiken, maar er is armoede aan doelen – Albert Einstein
Kennen en voelen wij ons doel genoeg om ecobesef te leven? Hoe ecocidegedrag te bestrijden? Succes is het resultaat van gewoonten. Wat nodig is, is focus en doorzettingsvermogen. Je gevoel volgt je focus. Je gevoel volgt je gedachten. De meeste milieu-experts wijzen op de enorme complexiteit als het gaat om de vernietiging van ecosystemen en het verlies van duizenden plant- en diersoorten. Feitenkennis alleen is niet voldoende. Gevoelservaring is superbelangrijk om doelen te leven! Het begrip 'milieu' zien als een eenheid, want beschouwen we onszelf en de aarde als twee verschillende entiteiten? We zijn één met Moeder aarde! De druk die we op de aarde leggen erkennen en er een antwoord op vinden, als onze beschaving het wil overleven, heeft met spiritualiteit te maken. Economisch bewustzijn alleen is niet voldoende. Aandacht voor spiritualiteit om de natuur te beschermen en klimaatverandering tegen te gaan is nodig.
Laten we enige voorbeelden van ecocidegedrag duiden. Ons onderzoek hiernaar maakte ons verdrietig, en tegelijk gemotiveerd:
Industriële visserij o.a. diepzee visserij met sleepnetten. Complete ecosystemen worden verwoest door baggeren van de oceaanbodem en overbevissing.
Olievlekken. Talloze voorbeelden van rampen, waaronder de ergste, de Deepwater Horizon in 2010 die een oliedrab veroorzaakte over een oppervlakte van meer dan 140.000 vierkante km en met een geschatte kustlijn van 1770 km.
Plastic vervuiling. Productie, transport en afval van de plasticindustrieën spelen een grote rol in de alles doordringende plastic soep.
Diepzee mijnbouw. Deze jonge mijnbouw leidt nu al tot een roep om mortuarium vanwege de desastreuze gevolgen van de fysieke verstoringen en vervuiling van de Stille Oceaan.
Ontbossing. De grootste bedreiging voor totaal de biodiversiteit als die voor het klimaat, is de ontbossing. Vooral het verdwijnen van de tropische regenwouden die de rijkste ecosystemen herbergen en die het klimaat van de hele planeet reguleren.
Industriële veehouderij. Veeteelt voor de productie van rundvlees is oorzaak van de ontbossingen van het Amazone Regenwoud. Samen snel grootschalige sojaplantages ten behoeve van voedselvoorziening voor de industriële veehouderrij.
Minerale onttrekkingen aan de bodem. Koper, ijzererts, goudmijnindustrieën en Olieboringen dragen alle bij tot ontbossing en vergiftiging van landschappen en rivierstroomgebieden.
Palmolie- en houtproductie (monoculturen). De voornaamste oorzaken van ontbossing Indonesië en Maleisië.
Olielekken. De rivierdelta van de Niger lijdt al tientallen jaren onder aanhoudende lekkages door oliemaatschappijen en is nog steeds een van de meest verontreinigde gebieden op aarde.
Mijnen van gouddelving tot bergtopverwijdering. De mijnindustrie is in al zijn varianten recordhouder wat betreft ernstige land- en watervervuiling.
Teerzanden. De Athabarca teerzanden in Canada vormen ’s werelds grootste gebied van teerzandenoliewinning met catastrofale gevolgen voor flora en fauna en inheemse grond. Ze laten diepe littekens achter in het landschap die zelfs vanuit de ruimte zichtbaar zijn.
Schaliegaswinning. Giftige effecten van deze onconventionele manier van olie- en gaswinning zijn uitgebreid gedocumenteerd en hebben opeenstapelende gevolgen.
Textielchemicaliën. De textielindustrie heeft een zeer vervuilende impact. Giftige chemicaliën die bij het verven worden gebruikt, worden via het afvalwater geloosd.
Landbouwgif. Bodems, riviernetwerken en insectenpopulaties worden allemaal ernstig bedreigd door de industriële landbouw vanwege de toepassing van gif en monocultuur.
Luchtvervuiling. Giframpen en chemische wapens. Er zijn veel voorbeelden, waarvan de giframp in Bhopal wel een van de ergste was. In verband met het chemische wapen Agent Orange werd het woord ecocide voor het eerst bevestigd.
Radioactieve besmettingen. Kernrampen zoals in Tsjernobyl en Fukushima. Radioactieve besmetting door het testen en door het gebruik van atoombommen in oorlogvoering zijn duidelijke voorbeelden. Ook de olie-industrie is gebleken recentelijk erbij betrokken te zijn.
Industriële uitstoot. Ons klimaat, ons alles overkoepelende ecosysteem kan alleen stabiel blijven als we bepaalde planetaire grenzen respecteren. Idem ten aanzien van Landbouw. Idem ten aanzien van betonindustrie.
De klimaat- en ecologische crisis zijn het gevolg van dit soort schadelijke industriële activiteiten die jarenlang ongestoord plaats hebben kunnen vinden. Het grootste deel van de risico's is al decennialang bekend bij de bedrijven die er desondanks toch voor kiezen om deze praktijken voort te zetten. De verantwoordelijkheid ligt bij hen die beslissingen nemen aan de top van industrie, financiën en overheid. Als burgers kunnen en moeten we verantwoordelijkheid nemen voor wat we eten en kopen, maar gewone burgers nemen die beslissingen over investeringen en beleid op hoog niveau niet. Gewone burgers kunnen daarom niet de schuld krijgen van ecocide. We kunnen wél helpen om het te stoppen. Ontdek nu… hoe. Praktische ervaring telt, zowel op individueel niveau, als op ondernemers en overheidsniveau. Zowel door recycling als door zinvol strafrecht tegen ecocidegedrag. Laat ieder voor zich meer en meer het gekozen doel ook spiritueel ervaren. Door vanuit stilte samen te voelen, te denken, en milieubewust te besluiten. Laten we creatief groene ideeën omarmen ter realisatie. Vooruitzien is regeren, en de rechten van de natuur zien, voelen en dienen in een houding van rechtvaardigheid? Goed doel!
Herinnering uit eerdere column, lees: https://www.consumentenbond.nl/boeken-en-bladen/overig/duurzamer-leven
Kees en Conchita Willems
In verband met de komende feestelijke Kerst en Nieuwjaar zullen wij de nieuwe column over de jaarwisseling heen publiceren in plaats van over twee weken.