Projecten en Wonen
Aanvullend granuliet onderzoek bij A9 project in Amstelveen
Rubriek: Projecten en Wonen
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: Gemeente
Het gebruik van granuliet bij het A9 project in Amstelveen voldoet volgens de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied aan de juiste certificaten. Dat is de conclusie uit het rapport waar de gemeente Amstelveen om had gevraagd. Aanvullend heeft de gemeente de Omgevingsdienst gevraagd onderzoek te doen op de locaties waar granuliet is toegepast.
“Het papierwerk is op orde,” aldus wethouder A9 Herbert Raat. “Dat is goed nieuws. Desalniettemin hebben we de Omgevingsdienst nu gevraagd naar aanvullend onderzoek. Om zo te kijken of de certificaten overeen komen met de werkelijkheid. Ook deze resultaten zullen we delen met de inwoners van Amstelveen.”
Juiste certificaten
De Omgevingsdienst geeft aan dat het gebruik van granuliet door Rijkswaterstaat bij hen is gemeld en voldoet aan de juiste certificaten. Deze certificaten zijn afgegeven door een bevoegde partij. Hierdoor is er volgens de Omgevingsdienst geen toetsing op locatie noodzakelijk naar functie van gebruik of onderliggende bodemkwaliteit. Dit laatste wil de gemeente alsnog. Deze opdracht is inmiddels bij de Omgevingsdienst neergelegd. Zij verwachten hier ongeveer twee à driemaanden voor nodig te hebben.
Omgevingsdienst volgt uitspraak Raad van State
Er zijn volgens de Omgevingsdienst geen relevante effecten voor mens en milieu op basis van de beoordeelde stukken. Zij volgen daarbij de uitspraak van de Raad van State van 13 oktober 2021, die zich baseert op alle bekende onderzoeken over de toepassing van granuliet als grond. De conclusie is dat voor de toepassing van granuliet in het project A9 Badhoevedorp-Holendrecht het juiste kader is gevolgd.
Locaties gebruik in Amstelveen
In Amstelveen wordt granuliet toegepast bij oprit 4 (richting Ouderkerk aan de Amstel) en op de locatie van het toekomstige tankstation bij de Burgemeester A. Colijnweg. De afgelopen periode ontving de gemeente verschillende vragen overgroen zand ter hoogte van de bypass bij de Keizer Karelweg. Hier wordt geen granuliet gebruikt. De groene kleur is afkomstig van één van de mineralen (chloriet) in dit zand.