Projecten en Wonen
Woningbouw Bovenkerkerweg
Rubriek: Projecten en Wonen
Gepubliceerd:
Laatste update:
Auteur: GroenLinks
De fracties van GroenLinks, ChristenUnie, SP, CDA, Actief voor Amstelveen, bbA en PvdA dienden woensdag 29 maart bij de behandeling van de Nota van Uitgangspunten Transformatie Bovenkerkerwegzone een motie in die de steun kreeg van de voltallige gemeenteraad. De Bovenkerkerwegzone bestaat uit zes ‘eilanden’, aan de rand van de wijk Middenhoven waarop kantoren staan. De Nota van uitgangspunten is een vroege stap in het proces om de kantoren te gaan transformeren tot woningen.
Gert Jan Slump (GroenLinks) en mede-initiatiefnemer: “Er is een urgent gebrek aan sociale huur, middeldure huur (tot 1.100 euro) en betaalbare koop (tot 355.000 euro) in Amstelveen. Elk nieuwbouwproject moet gaan bijdragen aan de toevoeging in deze categorieën". Ruim de helft van alle Amstelveners heeft een laag of middeninkomen, slechts 37% van de Amstelveense woningen is voor deze inwoners te betalen. 16% van de mensen met een laag en middeninkomen woont in een te dure woning. Daar komt nog bovenop dat met name de sociale huur de afgelopen vijf jaar is afgenomen van 32% naar 27%.”
“Artsen, advocaten, directeuren en piloten kunnen zich duurdere woningen veroorloven en vinden, ook in de krappe Amstelveens woningmarkt, nog mooie woonruimte. Voor kappers, automonteurs, verzorgenden, verkoopmedewerkers, koks, politieagenten, brandweermensen en onderwijzers is dat momenteel heel anders. Deze mensen zullen voor het vinden van betaalbare woonruimte moeten verhuizen en zo raken we hen kwijt op cruciale plekken in onze stad.” Dianne Hoefakker (ChristenUnie) benadrukt daarmee dat Amstelveen niet alleen voor de happy few moet zijn, Amstelveen moet leefbaar zijn voor alle inwoners, bedrijven en bezoekers, een uitgebalanceerd woonaanbod is hiervoor cruciaal.
15 maart ondertekende het Amstelveense college de MRA-woondeal. Het college heeft hiermee de intentie uitgesproken om samen met het rijk en omliggende gemeenten, betaalbaar te gaan bouwen. Bij nieuwbouwprojecten is het streven ongeveer twee derde in het betaalbare segment. Hoewel de handtekening op de MRA-papieren nog vers is, wilde het college in de Bovenkerkerwegzone fors lager inzetten op betaalbaar bouwen. Genoemde reden is dat de eigenaren/ontwikkelaars uit de kosten moeten komen en dit veel moeilijker is met woningen die goedkoper zijn. In de motie wordt het college opgeroepen zich ook bij de Bovenkerkerweg aan de uitgangspunten en intenties uit de door wethouder Elzakalai ondertekende MRA woondeal te houden.
Bert Rouwenhorst (CDA): “Juist nu, bij het vaststellen van de Nota van Uitgangspunten kunnen en mogen de ambities sociaal en betaalbaar volgens ons niet van tafel vallen. Bij de verdere plannen voor betaalbaar bouwen aan de Bovenkerkerweg moet daarbij niet alleen gekeken worden naar bouwen hoger dan 7 bouwlagen”.
Andere opties zijn om naast de bouwontwikkeling het eigendom en beheer van zowel de gebouwen, het groengebied en de energievoorziening erbij te betrekken. Juist in dit gebied hebben we de kans een nieuwe Amstelveense norm neer te zetten.”
Gonnie van Rietschoten (Actief voor Amstelveen): “Onze fracties pleiten ook voor het actiever betrekken van de huidige bewoners bij de ontwikkeling van de zes eilanden met het oog op onder meer de toekomstige (gezamenlijke) groenvoorziening en bouwrealisatie”.
Patrick Adriaans (SP) en Ferry van Groeningen (bbA): “Wij vinden dat de gemeente een stevige regisserende rol op zich moet nemen bij deze en volgende woningbouwprojecten. Ook verwachten wij van vastgoedeigenaren op de zes ‘eilanden’ juist nu in deze wooncrisis dat zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen vanuit de gedachte van ‘brede welvaart’ en hun rendementsverwachtingen daarop afstemmen en matigen.”
Brede welvaart raakt het algehele welzijn van mensen en omvat alles wat mensen van waarde vinden. Naast materiële welvaart gaat het ook om zaken als gezondheid, onderwijs, milieu en leefomgeving, sociale cohesie, persoonlijke ontplooiing en veiligheid.
De door de gemeenteraad unaniem aangenomen motie roept het college op om ook bij de uitwerking in de gebiedsvisie van de Bovenkerkerwegzone de ambities uit de ondertekende Woondeal 2023 ten aanzien van sociale huur en betaalbare huur/koop na te streven. Ook vraagt de gemeenteraad het college om bij de realisatie niet primair en alleen naar het aantal bouwlagen te kijken maar ook andere bepalende factoren (zoals groenbeheer en energie) mee te nemen. Tenslotte vragen zij het college de gemeenteraad tussentijds op de hoogte te houden over de vertaalslag van de nota van uitgangspunten naar de volgende stap: de gebiedsvisie.
V.l.n.r.: Ferry van Groeningen, Bert Rouwenhorst, Patrick Adriaans, Dianne Hoefakker, Gert Jan Slump, Gonnie van Rietschoten</