Iemand met beginnende dementie kan nog zelf om euthanasie vragen. En kan de arts zelf nog uitleggen waarom of wanneer het lijden uitzichtloos en ondraaglijk wordt. De meningen over euthanasie kunnen verschillen. Ook binnen families. Daarom is het belangrijk om al in een vroeg stadium te praten over een euthanasiewens.
Naarmate de dementie vordert, wordt het lastig. Zo is de patiënt op zeker moment niet meer in staat om zelf aan te geven dat het euthanasieverzoek mag worden uitgevoerd. Daarnaast kan de mantelzorger andere ideeën hebben of krijgen over ondraaglijk of uitzichtloos lijden. Bovendien zijn veel artsen niet bereid euthanasie toe te passen bij mensen in een (ver)gevorderd stadium van dementie.
Gespreksleider Jos Heeremans gaat in gesprek met huisarts Jim Dibbits en palliatief verpleegkundige Angela van Schagen over het pad dat gevolgd kan worden bij een euthanasiewens. Vragen als “Wat moet je vastleggen? Wanneer en hoe moet je een euthanasietraject in gang zetten? Wat mag je van je huisarts verwachten? Hoe zit het met de wetgeving? En wat gebeurt er als de euthanasiewens niet meer kan worden uitgesproken (of is vergeten…...) doordat de dementie te ver gevorderd is?
Tijdens deze avond krijgt u praktische informatie aangereikt en antwoord op vragen. Ook is er zoals u van ons gewend bent voldoende tijd en ruimte om ervaringen uit te wisselen met lotgenoten. Wilt u nu al meer lezen over dit onderwerp? Ga dan naar dementie.nl.
Muzikaal intermezzo
Bij de inloop, tijdens de pauze of wellicht ook na afloop zal Hanny Feenstra (wellicht al een bekende voor u) een paar liedjes zingen. Hanny Veenstra heeft op latere leeftijd het zingen ontdekt en met succes. Als zij te kampen krijgt met dementie verandert haar leven maar ook dat van haar man Ruud ingrijpend. Toch blijft Hanny elke dag zingen en het liefst ook nog voor publiek. Tot op de dag van vandaag. Tijdens de inloop en de pauze van dit Alzheimercafé gaan we van haar optreden genieten.
U bent van harte welkom
Mensen met dementie, mantelzorgers en professionals in de zorg zijn van harte welkom op deze (gratis) avond. We ontvangen u graag in Wijkcentrum Middenhof, Dr. Willem Dreesweg 155, 1188 KD Amstelveen. Het programmastart om 19.30 uur, maar u bent vanaf 19 uur van harte welkom voor een kop koffie of thee. Wij ontmoeten u graag donderdag 25 april. Tot dan.
Laat ons weten hoe het met u gaat. Doe mee met de dementiemonitor
Alzheimer Nederland wil graag weten hoe het met u gaat. Daarom voeren we iedere twee jaar de Dementiemonitor uit. Dit doen we samen met het Nivel, het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg. De uitkomsten bespreken we met de landelijke politiek, gemeenten en zorgverzekeraars. Zo zorgen we ervoor dat de dementiezorg en -ondersteuning verbetert.
Helpt u mee? Vul dan de vragenlijst in. U helpt niet alleen ons, maar ook al die andere mensen die dementie van dichtbij meemaken. Doet u mee? Ga naar www.dementiemonitor.nl.
Save the date: In juni (de 22e) organiseren we een speciaal Alzheimer Café op de zaterdag
Op zaterdag 22 juni organiseren we een Alzheimer Café met een speciaal programma, muziek en een lunch. We starten op die zaterdag om 11 uur en sluiten om 12.30 uur af met een heerlijke gevulde lunch. Binnenkort krijgt u meer informatie over het programma. Voor nu "Save the date".
Het programma van het Alzheimer Café Amstelveen voor 2024 is te vinden op onze website.