Activiteiten en Cultuur
Sparkling Eyes in de bibliotheek Amstelveen
Rubrieken: Activiteiten en Cultuur, Welzijn en Zorg
Gepubliceerd:
Laatste update:
De hele maand november is in de Bibliotheek Amstelveen een tentoonstelling die aandacht vraagt voor discriminatie tegen Aziaten. “Dat is helaas hard nodig”, zegt wethouder Marijn van Ballegooijen die donderdag aanwezig was bij de opening van Sparkling Eyes in de bibliotheek op het Stadshart.
De tentoonstelling draait om zogenoemde monolid ogen; oogleden zonder kreuk die veel voorkomen bij Aziatische mensen. “Veel mensen met deze ogen ervaren discriminatie maar dat is niet algemeen bekend”, zegt Van Ballegooijen. “Discriminatie tegen Aziatische mensen lijkt soms een ondergeschoven kindje. Daarom is deze tentoonstelling nu zo belangrijk, helemaal in Amstelveen met onze grote Aziatische gemeenschap.”
‘Hanky Panky Shanghai’
Het project Sparkling Eyes is een initiatief van Pan Asian Connections (PAC). “Veel mensen van Aziatische komaf krijgen van jongs af aan mee dat hun ogen niet mooi zijn en worden daarmee gepest,” zegt oprichter van PAC en initiatiefnemer Hui Hui Pan. “Dit komt in Nederland onder meer door het zogenaamde verjaardagsliedje ‘Hanky Panky Shanghai’ waarbij kinderen ‘spleetogen’ trekken, en de vele racistische grappen over ogen. Met Sparkling Eyes willen we iedereen van jong tot oud het verhaal vertellen dat alle ogen mooi zijn.”
PAC wil een verandering teweegbrengen door rolmodellen te promoten, verhalen te vertellen die recht doen aan diversiteit, diepgang en authenticiteit van de vele Aziatische gemeenschappen in Nederland.
Donderdag 3 november is het startschot gegeven voor Sparkling Eyes en opende wethouder Van Ballegooijen de expositie Project Monolids in de bibliotheek. Voor de expositie zijn dertig modellen met Aziatische roots geportretteerd, die in het dagelijks leven geen model zijn. Ze zijn op drie manieren gefotografeerd: naturel make-up, met facepaint en de achterkant van het hoofd om te laten zien wat mensen met elkaar gemeen hebben. Daarnaast kent het project een uitgebreide randprogrammering voor jong tot oud.